2
Mayıs
2024
Perşembe
AKSARAY

Yeniden gün yüzüne çıkıyor

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Selçuklular döneminden kalma tarihi hamamı yeniden Aksaray'a kazandırmak için yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Eski Milli Eğitim Müdürlüğü karşısında yıllardır atıl vaziyette bulunan İkinci Kılıçaslan hamamını orijinal dokusu ile yeniden gün yüzüne çıkarılması için çalışma başlatan Belediye Başkanı Nevzat Palta, Yard. Doç. Dr Osman Nuri Dülgerler, Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın ve Arkeolog Fariz Demir ile birlikte kurtarma kazısı yapılan tarihi hamamda ve çevresinde inceleme yaptı.

Palta, hamamla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bu hamam Selçuklu dönemine ait 1200'lü yıllara yakın döneme ait 800 yılın üzerinde tarihi bir eserin ortaya çıkarılması ile ilgili çalışmaları yakinen izliyoruz. Burası benim ilk göreve geldiğim günlerden beri üzülerek baktığım hatta çöplük olarak kullanılan baliciler ve tinercilerin mekanı olarak kullandığı bir yerdi. Mülkiyet problemi vardı çözmek için epey uğraştık. Belli bir zaman aldı bundan birkaç yıl önce burada ciddi bir imar uygulamasıyla bütün küçük hisseleri aldık başka yere taşıdık ve sonuçta Aksaray belediyesine burayı kazandırmış olduk. Mülkiyeti bize geçtikten sonra buranın restore edilmesiyle ilgili çalışmalara başladık. İlk aşamada kazı çalışmasına fiili olarak başladık. İnşallah, kısa bir süre içinde temenni ediyorum ki kazı çalışmaları biter. Kazı bittikten sonra hemen akabinde projelendireceğiz. Onun hemen arkasında da Allah nasip ederse buranın restorasyon ihalesini yapıp bu tarihi eserimizi sadece Aksaray'a değil dünyaya kazandıracağız. Çünkü bu sadece Aksaray'ın değil dünyanın mirası Sonuçta burayı kazandıracağız. Belki hamam olarak kullanılmayabilir ama bir müze olarak veya başka bir amaçla kullanılabilir. En azından tarihi eserimizi ortaya çıkartmış oluruz diye düşünüyorum. Burası kadınlar hamamı ve erkekler hamamı olarak Türkiye'de bir ilk, İnşallah, İçini gezdim detayları gördüm. Hakikaten o yıllarda yapılırken müthiş bir ufuk müthiş bir teknoloji kullanılmış. İnşallah, bizde bunu hemşerilerimize kazandırmış olacağız. Burada emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

CHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2013 Çarşamba 13:27:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?