3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Yeşil reçete operasyonu

Yeşil reçeteye tabi bazı ilaçların usulsüz bir şekilde verildiğini tespit eden Aksaray Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi ekipleri operasyon düzenledi.

Yapılan operasyon çerçevesinde yeşil ve kırmızı reçeteli ilaçlar yazdığı tespit edilen bir doktor da gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Aksaray'da bazı eczanelerde reçetesiz olarak yeşil reçeteye tabi ilaçlardan verildiğini tespit eden Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri, yeşil reçete ile alınması gereken bir ilacı eczaneden usulsüz bir şekilde almaya giden bir şahsı takip ederek, şahsa 400 kutu Rivotril satılırken suçüstü yakaladı.

Operasyonun kapsamını genişleten ekipler, eczanenin kayıtlarını incelerken kayıtlarda yeşil reçeteli ilaçlarla ilgili tutulması gereken defterlerin tutulmadığı, ecza depolarından çok sayıda alınan yeşil reçeteye tabi Akineton, Rivotril ve Nervium isimli ilaçların yeşil reçetesiz olarak verildiğini tespit etti.

Benzer usulsüzlüklerin diğer eczanelerde de olabileceğini düşünerek İl Sağlık Müdürlüğü ekipleriyle birlikte eczanelerde denetimler yapan ekipler bazı eczanelerin yeşil reçeteye tabi Rivotril, Akineton ve Nervium isimli ilaçların kayıtlarının düzgün tutulmadığı, bu ilaçların usulsüz şekilde reçetelendiği, ecza depolarından aldıkları ilaçlar ile yapılan çıkışlar arasında tutarsızlıkların olduğu ve eczanelerin aradaki farkın nerede olduğunu belgeleyemediklerini tespit etti. Usulsüz olarak yazılan yeşil ve kırmızı reçetelerin birçoğunun özellikle bir doktor tarafından yazıldığını tespit eden KOM ekipleri, doktoru gözaltına aldı. Doktorun özel ya da resmi bir hastanede çalışmamasına, muayenehanesi olmamasına rağmen yeşil ve kırmızı reçete yazdığı anlaşıldı.

Yapılan incelemelerde bir hastaya yalnızca 2 kutu yeşil reçeteye tabi ilaç yazılabilir denmesine rağmen 40 hastaya 3 kutu, 1 hastaya 4 kutu yazdığı, Akineton ampul isimli ilacın en az 5 gün sonra yazılması gerekirken 1, 3, 4 gün sonra yazıldığı, Akineton ve Rivotril isimli ilaçların en az beklenmesi gereken süre beklenilmeden aynı hastaya tekrar yazıldığı tespit edildi. Ayrıca cezaevinde bulunan bir kişiye ve ölmüş olan bir kişiye Rivotril ve Akineton isimli ilaçların yazıldığı anlaşıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 10:12:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?