3
Mayıs
2024
Cuma
AKSARAY

Yonca altın yılını yaşıyor

2007 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle az üretilen yoncanın fiyatı, arpanın seviyesine yaklaştı.

Aksaray Tarım İl Müdürü Recep Öztorun, Türkiye'de 2007 yılında yaşanan kuraklığın ardından çiftçinin saman bulmakta sıkıntı çektiğini, bunun sonucunda da yem bitkilerinden yoncaya adeta bir talep patlaması olduğunu söyledi.

Çiftçinin hayvansal üretimde bilinçlenmeye başlamasıyla birlikte yem bitkilerine olan talebin de arttığını söyleyen Öztorun, ''Hayvan bakım ve beslenmesinde değeri fazla olmayan samanın yerine yem bitkilerinden yonca, fiğ, korunga ve silajlık mısır kullanılmasının sağladığı yarar görülmeye başlandı'' dedi.

Öztorun, samanın fiyatının yoncaya eşdeğer sayıldığını ancak besin değerinin yoncaya göre çok az olduğunu, yoncanın et ve süt üretimini arttırdığını vurguladı.

Kuraklık nedeniyle yem bitkilerinden yoncaya olan aşırı talebin, bu bitkiye altın yılını yaşattığını vurgulayan Öztorun, şunları kaydetti:

''2007 yılında yoncanın açılış fiyatı 18 YKr'dan başladı. Piyasada saman az olduğu için yoncaya olan talep de arttı. Yoncada marka haline gelen Aksaray'a Türkiye genelinden yoğun talep gerçekleşti. Aksaray'dan Türkiye'nin her tarafına yonca gönderiliyor. Yoncanın kilogram fiyatı bugün 35 YKr'a kadar yükseldi. Kuraklıkta değer kazanan yonca, böylece arpa fiyatına yaklaşmış oldu. Arpa 40-45 YKr'den satılırken, yoncanın kilogram fiyatı 35 YKr'yi buldu.''

Aksaray'da yem bitkisi ekim alanlarının son yıllarda önemli artış gösterdiğini anlatan Öztorun, 2006 yılında 68 bin dekar olan yonca ekim sahasının 110 bin dekara yükseldiğini, projeli yonca ekimine talebin artmasında dönüme 140 YTL destek ödemesi yapılmasının da etkili olduğunu dile getirdi.

Öztorun ayrıca, Türkiye'nin yaklaşık 40 ilinde kuraklık yaşanması sebebiyle yoncaya olan talebin artmasının Aksaray'da üretilen yoncanın pazar payını da artırdığını sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 15:02:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?