4
Mayıs
2024
Cumartesi
AKSARAY

Yonca üretimi yaygınlaştırılıyor

Aksaray’ın Yenikent Beldesi’nde yıllık üretilen yonca miktarının 50 bin ton olduğu bildirildi.

Yenikent Beldesi’nde yonca üretimi artık ihracat boyutuna varan bir ticaret haline geldi. Yılda 4 kez biçilebildiği için çiftçi tarafından tercih edilen yonca geçen yıl yaşanan kuraklığında etkisiyle üreticisine ciddi oranda para kazandırdı.

Konya yolundaki beldenin girişinde üretilen ürünün pazarlandığı ve yükleme kamyonların beklediği ‘Yonca Borsası’ da oluşturuldu. Tüccarlar tarafından borsada alınan ürünler TIR ve kamyonlara yüklenerek yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor.

Beldeye yıllar önce yonca üretimini ilk kendisinin yaptığını söyleyen Mehmet Emin Yumuşak, “Bu bölgeden yılda yaklaşık 50 bin ton yonca üretimi yapılır. Bu yoncalar balyalandıktan sonra TIR’lara yüklenerek Türkiye’nin her iline gider. Hatta son dönemde Ürdün, Kuveyt, İran gibi ülkelere bile pazarlamaya başladık. Bu yıl yaklaşık 5 bin ton yonca ihracatımız oldu. Bağlantı kurduğumuz Ürdün’lü firmalar nakliyesini de kendisi ayarlayıp alıyor” dedi.

Tüccarlar Murat Alan ve Mehmet Gene ise, Yenikent beldesinin yoncaları ile hayvancılığa önemli bir katkı sağlayan bölge durumuna geldiğini söylediler. Tüccarlar, geçen yıl kilogramını 24 kuruş’a çiftçiden aldıkları yoncanın bu yıl 14 kuruş’a gerilediğini ve buna rağmen çiftçinin artık pancardan daha az maliyetli olması nedeniyle yoncadan daha iyi kar elde ettiğini bildirdiler.
 

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2009 Pazartesi 16:39:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali demir IP: 88.250.65.xxx Tarih : 23.10.2009 21:37:44

başarılar dilerim alacak olursam sizden alırım.allah işinizi rast getirsin