3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

590 işçinin sözleşme sevinci

Mamak Belediyesi ile HAK-İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş Sendikası arasında ikinci dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı.

75. Yıl Amfi Tiyatro’da düzenlenen imza töreninde Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, bir önceki toplu iş sözleşmesinde eşit işe farklı ücret uygulamasının olduğunu ancak yeni sözleşmeyle bunun dengelendiğini söyledi. İşçilere bir de müjdeli haber veren Akgül, personelin geriye dönük alacaklarının ödenmeye başlanacağını belirtti. İşçiler, toplu iş sözleşmesini halay çekerek kutladı.

İmzalar Amfi’de Atıldı

Mamak Belediyesi ile HAK-İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş Sendikası arasında ikinci dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı. 590 işçiyi ilgilendiren ve 2 yıl geçerli olacak sözleşme, Saime Kadın 75. Yıl Amfi Tiyatro’da imzalandı. İmza törenine Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, başkan yardımcıları ve belediye personeli katıldı.

İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın

Toplu iş sözleşmesinin ülkemizin şartları ve karşılıklı hassasiyetlerin göz önüne alınarak imzalandığını kaydeden Başkan Akgül, “Mevcut şartlar içerisinde en iyi sözleşmeyi yaptık. Bir önceki toplu iş sözleşmemizde eşit işe farklı ücret uygulaması vardı. Bu toplu sözleşmeyle birlikte bu dengesizlik ortadan kalktı. Son 2 yılda işçilerimize % 20 oranında zam verdik. Taban ücretlerine yapılan % 7 ilave zamla birlikte bu oranı % 27’ye kadar çıkardık.
İşçilerimizin haklarını ve iş barışını korumak, bizim en büyük sorumluluğumuz. Bizim şiarımız, ‘İnsanı yaşat ki; Devlet yaşasın.’ Biz çalışanlarımızın hak ettiklerinin karşılığını alnının teri kurumadan verme taraftarıyız. Sıkıntılar tabii ki yaşanacaktır. İşçilerin koşullarının düzeltilmesi iş barışını ve sosyal adaleti beraberinde getirecek, hizmet üretiminde verimi ve kaliteyi artıracaktır” dedi.

Akgül’den İşçilere Müjde

Taban yevmiyesinin yükselmesiyle iş barışının sağlandığına dikkat çeken Akgül, çalışma şartları ve sosyal hakların da önemli olduğunu belirtti. İşçilere seslenen Akgül, “Sizler belediyenin aynasısınız. Vatandaş belediyeye geldiğinde ilk olarak sizlerle muhatap oluyor. Vatandaşlarımızı güler yüzle karşılayacağınıza eminim. Amacımız sorumlusu olduğumuz bölgemize hizmet etmek. Onun için aile kavramını kullanıyorum. Bizler personelimizle gece gündüz çalışmak sorumluluğumuzu yerine getirmek zorundayız. Sizleri el ele modern bir Mamak oluşturmak için çalışmaya davet ediyorum” diye konuştu. İşçilere bir de müjdeli haber veren Başkan Akgül, personelin geriye dönük alacaklarının önümüzdeki haftadan itibaren ödenmeye başlanacağını bildirdi.

“İşbirliği Güçlendi”

İyi bir sözleşme imzaladıklarını ifade eden Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da toplu iş sözleşmesiyle işçilere iş güvencesinin sağlanmış olduğunu söyledi. Arslan, bu sözleşme ile ayrıca iş yerinde yevmiyeler arasındaki farkların da giderildiğini ve iş barışının sağlandığını kaydetti. Mamak’a hizmet için var olduklarını ifade eden Arslan, sözleşmenin ilçeyi daha çağdaş ve yaşanılabilir bir yer haline getirme konusunda sendika ile belediye arasındaki işbirliğini güçlendirdiğini söyledi.

Halay Çekerek Kutladılar

İşçilerin davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladığı toplu iş sözleşmesiyle işçilerin taban ücretleri yüzde 5 ile yüzde 25 arasında iyileştirildi. Buna göre, birinci grup işçilerde taban ücreti 60 TL, ikinci grup işçilerin 62 TL, üçüncü grup işçilerin ise 64 TL oldu. İki yılı kapsayan sözleşmede, işçiler her altı aylık dilimde yüzde 5 ücret zammı alacak.
 

Abdullah Ortaç/Kenthaber Mamak
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 10:59:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?