3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Ahilik Haftası Mamak'ta kutlandı

Mamak Belediyesi ve Esnaf ve Sanatkarlar Derneği’nin (ESDER) organizasyonunda 22. Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Mamak Çarşı Camii’nde okunan mevlidin ardından Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve ESDER Başkanı Mahmut Çelikus halka pilav ve et kavurma dağıttı. Mamak Anadolu Meslek ve Gıda Teknolojisi Pastacılık Meslek Lisesi’nde düzenlenen programda da şed kuşanma töreni canlandırıldı.

22. Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı

Mamak Belediyesi ve Esnaf ve Sanatkarlar Derneği’nin (ESDER) organizasyonunda, 22. Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlamalar halkın da katılımıyla tam bir şölen havası içerisinde geçti.

Esnafa Plaket

Kutlamalar, Mamak Çarşı Camii’nde okunan mevlitle başladı. Programa, Mamak Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kılıç, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Şeref Songör, Pastacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Mustafa Kahveci, Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, Başbakan Başdanışmanı Yusuf Balcı, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve birim müdürleri katıldı. Mevlit sonrası Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve ESDER Başkanı Mahmut Çelikus dev tencereden halka pilav ve et kavurma dağıttı. Katılımcılara, Ahilik ilkelerinin yazılı olduğu kartonet verildi. Mehter takımının camii önündeki gösterisi, beğeniyle izlendi.

Şed Kuşanma Töreni

Daha sonra protokol mehter takımı eşliğinde Mamak Anadolu Meslek ve Gıda Teknolojisi Pastacılık Meslek Lisesi’ne yürüdü. Burada düzenlenen programda öğrenciler günün anlam ve önemine ilişkin temsiller sundu. Kalfalıktan, ustalığa geçişi anlatan şed kuşanma töreninin canlandırıldığı program, renkli görüntülere sahne oldu.

“Ahilik Kardeşliktir”

Esnafların Ahilik Haftası’nı ve bayramını kutlayan Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Ahilik’in kardeşlik demek olduğunu belirterek, “Ahilik kültürünün içerisinde her şey var. Doğruluk, dürüstlük, kardeşlik. Esnaflıktan geldiğim için mesleğin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Kutlamaların meslek lisesinde yapılıyor olması çok anlamlı. Devir üretim çağı aynı zamanda da bilgi çağı. Öğrencilerimize tavsiyem sadece çok çalışmaları” dedi. Ahi olabilmenin ve üretime katkıda bulunmanın ülkemizin ileriye gitmesi için çok önemli olduğunu kaydeden Akgül, yerel yönetimler olarak kendilerinin de destek vereceklerini ifade etti.

“Temel Sorun Paylaşamamak”

ESDER Başkanı Mahmut Çelikus da Ahilik’in sevgi, kardeşlik, paylaşım ve üretim olduğunu belirtti. Tüm problemlerin temel sebebinin paylaşamamak olduğuna dikkat çeken Çelikus, Ahilik’in bunu yüzyıllar önce hayata geçirdiğini vurguladı. Bugün burada Ahlilik’in ilkeleri üretimi, paylaşımı hayata geçirmek için küçük adımlar atıyoruz ve menzile doğru yürüyoruz” diye konuştu. Program sonunda protokol, Mamak esnafına plaket takdim etti.
 

Abdullah Ortaç/Kenthaber Mamak
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2009 Pazartesi 19:20:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?