3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

AK Parti'den 'küskün' avı

AK Parti, tüm teşkilatları uyararak, aday gösterilmeyince başka partilere geçen isimlerin tespit edilmesini isteyecek.

AK Parti, 31 Aralık tarihine kadar partiye adaylık müracaatı yapan ancak aday gösterilmeyince istifa ederek başka partilere geçen belediye başkanlarının adaylıklarını engellemek için çalışmalarına hız verdi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 2004 yılında verdiği 'bir partiden adaylık yoklamasına katılan başka partiden aday olamaz' kararından yola çıkan parti yönetimi, 'küskün' başkanların isimlerini önce AK Parti'nin internet sitesinde ilan etti.

Parti yönetimi, 31 Aralık tarihine kadar partiye adaylık müracaatı yapan ancak aday gösterilmeyince CHP, SP ve DP'ye geçen isimler için YSK'ya da itirazda bulunmaya hazırlanıyor. Başvuru için çalışma yapan AK Parti, aday listeleri YSK'ya teslim edilince resmi başvurusunu yapacak. İtiraz dilekçesini YSK'ya sunmadan önce teşkilatlara bir genelge göndermeye hazırlanan AK Parti kurmayları, aday gösterilmeyince başka partilere geçen isimlerin tek tek tespit edilerek Genel Merkez'e bildirilmesini isteyecek. Parti, teşkilatların tespiti doğrultusunda YSK'ya
başvuruda bulunacak.

Yeniden aday gösterilmeyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'in istifa ederek Demokrat Parti'ye ve Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın da Saadet Partisi'ne geçmesi üzerine kolları sıvayan AK Parti, küskün belediye başkanlarını devre dışı bırakmak için çok yönlü çalışma başlattı. AK Parti, Siyasi Partiler Yasası'nın 'Önseçim ve merkez yoklamasına katılan isimlerin usulüne uygun olarak ilan edilmiş olması' kriterini de gözönünde bulundurarak, bu kriteri tüm aday adaylarının isimlerini partinin resmi internet sitesinden ilan ederek hayata geçirdi.

'AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun 16 Aralık 2008 tarihli merkez yoklamasına katılan aday adaylarının ve belirlenen adayların ilanıdır' duyurusu altında tüm aday adaylarının isimleri partinin internet sitesinde yayınlandı. AK Parti, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı ilanı YSK'ya delil olarak sunacak. Merkez yoklamasına katılan büyükşehir, il, ilçe, belde belediye başkan adayları ile merkez yoklaması sonucu belirlenen adayların isimlerini açıklayan AK Parti, bazı ilçe ve beldelerde de benzer yöntemlerle itiraz yapmak için çalışma yapacak.

Başka partilere geçen ancak AK Parti'den adaylık başvurusunda bulunmayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu hakkında ise bir işlem yapılmayacak.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 11:50:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?