3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Akdeniz'deki depremler uyarıcı

Gazi Üniversitesi (GÜ) Rektör Yardımcısı ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Süleyman Pampal, son günlerde Akdeniz'de yaşanan depremlerin hazır olmamız için mesaj veren depremler olduğunu ifade ederek, "Bunlar muhtemel kırılmasını beklediğimiz fayların hareketli olduğunu gösteriyor" dedi.

Prof. Dr. Pampal, "Akdeniz'de yaşanan depremin ardından büyük deprem olacak" söylentilerine ilişkin İHA muhabirinin sorularını yanıtladı. 'Yakın zamanda bir deprem bekliyor musunuz?' sorusuna Pampal, "Türkiye gibi bir ülkede yaşıyorsanız her an, her büyüklükte deprem beklersiniz, beklemek zorundasınız. O nedenle yapılan açıklamaları bu çerçevede değerlendirmek lazım" yanıtını verdi.

Son zamanda Akdeniz'de yaşanan depremlere değinen Pampal, "Bir kere Akdeniz'de ciddi ve sistematik benzer bölgede 5.6 şiddetine çıkan depremler oluyor. Bunlar önemli. Bunun dışında Hatay civarında 4.5 civarında benzer büyüklükte depremler oldu. Bunlar önemli. Çünkü bu depremlerin olduğu bölge bizi etkileyen ana tektonik hareketlerin sınır bölgesinde varlığını gösterir. Bu bizi korkutan, hazır olmamız için mesaj veren depremler. Bu nedenle son yapılan açıklamaları bu çerçevede ele almakta yarar var."

Marmara'da deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu ancak bunun tam zamanını belirtmenin söz konusu olmayacağını belirten Pampal, bazı bilim adamlarının bu konuda tarih vermelerini eleştirdi. Pampal, "2012-2014 diyen arkadaşlarımız bunu hangi yöntemle ortaya koyduklarını belirtmek zorundalar. Bugün böyle bir şey yok. Çok net tarih vermek doğru değil. Şunu kabul etmek gerekir. Türkiye'de her an her büyüklükte bir deprem beklenir. Bizi bugünlerde korkutan depremler Akdeniz'de, Doğu Anadolu fayı üzerinde meydana gelen depremler. Bir de Marmara'da oldukça önemli depremler olduğunu gördük. Bunlar muhtemel kırılmasını beklediğimiz fayların hareketli olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

'Marmara depreminden bu yana 30 yıl içinde İstanbul'da bir deprem olacağı söyleniyor. Siz büyük bir deprem bekliyor musunuz?' yönündeki soru üzerine Pampal şunları söyledi:  "Yüzde 60 ihtimaliyle bir deprem olacak. Bu veriler istatistik bir çalışmanın sonucu. Daha önce depremleri inceliyorsunuz, buna göre belirleniyor. Yüzde 40 olmama ihtimali var. Olursa nerede olur Marmara depremi? Çeşitli bilim çevreleri farklı görüşlere sahip. Bir kısmı Kuzey Marmara'da, bir kısmı Güney Marmara'da olur diyor. Benim görüşüme göre, Kuzey Marmara'da Bakırköy civarında Tekirdağ'a giden bölgede kırılmamış bir bölge var. Bu bölge kırılırsa 7 büyüklüğünde bir deprem olur. 7.5-8 büyüklüğünde olacağını düşünmüyorum. Ama ne zaman olur, tam yeri neresi olur. 70-80 kilometre bir fay kesimi, onun bir yerinde olacak. Çok öyle yüzlerce kilometre olmayacak. İstanbul'a yaklaşık 70-80 kilometre uzaklıkta. İstanbul'un tamamında çok büyük deprem geliyor diye korkutmak çok doğru değil."

Türkiye'nin aktif büyük faylarla örümcek ağı gibi örülmüş, üzerinde depremin şiddetini iki katına çıkaracak alüvyon ovalar denilen ovaların üzerine kurulduğunu belirten Pampal, "Yani yapılaşma açısından en elverişsiz yere kurmuşuz şehirlerimizi" dedi.

Ankara'nın çevresinde İstanbul'dan daha fazla fay olduğuna dikkat çeken Pampal, "Bunların hepsi de 7'den büyük deprem yaratma potansiyeline sahip. Bunlar 40-60 kilometre. 40-60 kilometrenin yıkıcı etkisi için hiç mertebesinde" diye konuştu.

Deprem konusunda hazırlıklı olunması gerektiğine işaret eden Pampal, bu konuda yerel yönetimleri ve hükümeti uyardı. Öncelikle kamu binalarının elden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Pampal, "Bizim depremden sonra hemen gittiğimiz yerlerde en ağır hasarlı olanlar hep kamu binalarıdır, hastanelerdir. 6-8 şiddetindeki depremlerde okullar, yurtlar, hastaneler yıkılıyor. Her geçen gün gecikme anlamına geliyor. Her an çok büyük depremle karşılaşabiliriz. Karşılaştığımız zamanda o yapıların içinde ölen insanların vebalini bu bahsettiğimiz tedbirleri almayanlar alacaktır" şeklinde konuştu,

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 17:39:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?