3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

AKP adayı Akarcalı iddialı geliyor

AK Parti'den sürpriz bir şekilde Çankaya Belediye Başkan adayı olarak gösterilen eski ANAP'lı bakan Bülent Akarcalı, iddialı konuşarak, "Çankaya'yı Washington DC yapacağız. Çankaya'yı aydınlatacağız" dedi.

Akarcalı, adaylık teklifinin Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya tarafından kendisine iletildiğini açıkladı.
AK Parti'nin CHP'nin kalesi olarak bilinen Çankaya'ya sürpriz bir şekilde aday olarak gösterdiği eski ANAP'lı bakan Bülent Akarcalı, bugün AK Parti Genel Merkezi'ne geldi.

Akarcalı, genel merkeze gelişinde gazetecilerin soruları üzerine, teklifin dün akşam geldiğini söyledi. Teklifin kendisini gururlandırdığını dile getiren Akarcalı, "Gerek Sayın Başbakan'ın gerekse bakan arkadaşların en önemlisi Çankaya İlçe Teşkilatı'nın temayülünün de benim ismim üzerinde oluşması bir siyasetçi olarak da beni hem gururlandırdı hem de bu şekilde bana yapılan başvuruyu kabul etmem yönünde en büyük ikna yolu oldu. Siyaset yapacaksınız teşkilatla yaparsınız" diye konuştu. Teklifin Cemil Çiçek ve Necati Çetinkaya tarafından kendisine iletildiğini açıklayan Akarcalı, Çiçek ile uzun yıllardır birlikte siyaset yaptığını ifade etti.

'WASHİNGTON DC' HEDEFİ

Akarcalı, 'Uzun yıllar bakanlık yaptınız. Yerel yönetimler biraz daha farklı. Çankaya CHP'nin kalesi olarak biliniyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?' yönündeki bir soru üzerine de, şunları söyledi:

"Çankaya olması ilgimi çekti. Siyasette iddianızın olması lazım. Kolay işe herkes talip olur. Kolay başarının da sonucu azdır. Kolay elde edilen, kolay kaybedilir. Çankaya'nın önce Çankaya olması, Çankaya cumhuriyetin kurulduğu yerdir, cumhuriyetin tüm kurumlarına sahip olan yerdir ve şimdiye kadar tüm belediye başkanlarının olağanüstü çalışmalarına rağmen Çankaya bir Washington DC olamamıştır. Benim işte 20 yıl milletvekilliği ve bakanlık yapmış birisi olarak cumhuriyetin kurulmuş olduğu, dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinin büyükelçiliklerinin, uluslararası kuruluşların bulunduğu bu seçkin ilçenin çok değişik statüye kavuşması hep benim kafamda olmuştur. Hatta zamanında bunu Doğan Taşdelen'e de belirtmiştim, o da uğraşmıştı. İnşallah seçmen teveccüh gösterir ve bu yolda çalışırız."

'TEKLİF KABUL ETMEK BENİ DOYURDU'

Bülent Akarcalı, teklifin sürpriz olup olmadığı yönündeki bir soruya karşılık da, "Şimdi kim ne derse desin insanların zaafı vardır. Teklif geldiği zaman tabii ki gururlandım. Benim resmi başvurum olmadan, içeriye bir talep iletmeden bu şekilde düşünülmüş oldu. Artı bir de şunu gösteriyor, siyasi kurumlar siyasete emek vermiş insanları unutmuyorlar. Eğer bu ülkenin demokrasiyle, özlediği daha üst düzey demokrasiyle yönetilmesini istiyorsak Türkiye'de herkesin siyasi kurumlara sahip çıkması gerek. Siyaset yapmış olan siyaset adamlarına sahip çıkması gerek. Ben o duyguyu duydum. Onun için böyle bir teklifi kabul etmek çok doyurdu beni" diye konuştu.

'SİYASETTE İDDİALI OLACAKSINIZ'

Gazetecilerin, 'CHP'nin adayı belli değil ama kendinizi şanslı görüyor musunuz?' sorusu üzerine de Akarcalı, 1983'te de benzer sorulara muhatap kaldığını söyledi. "Siyasette iddianız yoksa siyaset yapmayacaksınız" diyen Akarcalı, şunları kaydetti:

"1983'te de benzer sorulara muhatap kalmıştım. 'Partinizin barajı geçme şansı yok, Anavatan en fazla yüzde 10 olur, Meclis'e girseniz ufak muhalefet partisi olarak ne yaparsınız?' demişlerdi. Ama 6 ay sonra 'ne şanslıymışsınız' dendi. Onun için de siyasette tabii ki belirli güçlüğü yaşayacaksınız, zorluğa katılacaksınız. Bu her aday için geçerli. Hiçbir adayın yeri sanıldığı gibi kazanılmış değildir, cepten değildir. 1989 belediye seçimlerinde her yeri kazanan Anavatan, 5 sene önce her yeri kaybetti.
Bedrettin Dalan 'Yüzde 70 ile geleceğim diyordu', hiç tanınmayan Nurettin Sözen Bey belediye başkanı oldu. Önce iddiayı ortaya koyacaksınız. Çankaya zor bir ilçe ama aynı zamanda kolay bir ilçe. Çünkü Çankaya'daki seçmen son derece bilinçli. O seçmenin hem ihtiyaçlarını hem de endişelerini giderecek bir politika ortaya koyabilir, ikna edebilirseniz, o mantıklı seçmenin oy verme iradesini kendi tarafınıza çekebilirsiniz."

Akarcalı, belediye başkanlığıyla birlikte AK Parti'ye üye olacağını da belirterek, "Aydınlatacağız Çankaya'yı" diyerek iddiasını ortaya koydu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 15:57:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?