3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Aktan anısına Ermeni konferansı

TBMM Başkanı Köksal Toptan, bir kısım aydınların başlattığı Ermenilerden özür dileme kampanyasını vahim bir olay olarak değerlendirdiğini belirterek, "Bu kampanyanın özünde bir sanık sandalyesine oturtulmuyoruz. Bize bir takım iddialar yöneltimiyor. Biz mahkum ediliyoruz. Tarihimiz mahkum ediliyor. Suç sabit kabul edilmiş. Hüküm kesinleşmiş. Kesinleşmiş ki özür dileniyor" dedi.

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle 19 Kasım 2008'de hayatını kaybeden MHP İstanbul Milletvekili ve emekli Büyükelçi Gündüz Suphi Aktan anısına bugün Türk Japon Vakfı tarafından 'Tarih Boyunca Türk ve Ermeni İlişkileri' konulu bir panel düzenlendi. Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelin açılışına TBMM Başkanı Köksal Toptan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, CHP İstanbul Milletvekili ve emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Aktan'ın eşi Ülkü Aktan, oğlu Uygar Aktan ve kızı Nazan Aktan ile çok sayıda davetli katıldı.

Panel, Gündüz Aktan'ın sözde Ermeni soykırımı konusundaki konuşmasından bir alıntının sinevizyon gösterimiyle başladı. Panelin açılışında bir konuşma yapan TBMM Başkanı Toptan, Gündüz Aktan ile ilk defa Japonya'da büyükelçi olduğu dönemde tanıştığını hatırlattı. Aktan'ın Türkiye'ye döndükten sonra özellikle sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı Türkiye'nin savunuculuğunu yaptığını anlatan Toptan, Aktan'ın çalışmalarını büyük bir memnuniyet ve gururla izlediğini ifade etti. TBMM'de çok yakın bir zaman önce yapılan gizli oturumda Gündüz Aktan'ın yaptığı konuşmanın, 10 yıllık süre geçip açıklandıktan sonra özellikle genç kuşaklara ders olarak okutulabilecek nitelikte ve içerikte olduğunu belirten Toptan, isteyen, hevesi ve heyecanı olan herkesin Aktan'dan öğrenebileceği çok şey bulunduğunu vurguladı. Toptan, bir Cumhuriyet münevveri olarak Aktan'ın yaptıklarının, bıraktıklarının genç kuşaklar tarafından örnek alınması gerektiğini belirtti.

"BUNUN ADINA BİR DE AYDIN GİRİŞİMİ DENİLİYOR"
Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin, sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla daha yoğun bir şekilde uğraşmak zorunda kalacağına işaret eden Toptan, 20'den fazla ülkenin Parlamentosu'nda sözde soykırım iddialarının gündemde olduğunu, Ermeni diasporasının da gayretleriyle bu konunun Türkiye'yi ziyadesiyle meşgul ve rahatsız edeceğini ifade etti. Çok uzağa gidip Amerika'da ya da başka ülkelerde sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili gelişmeleri takip etmeye gerek olmadığını söyleyen Toptan, şunları kaydetti:

"İçimizde de var. Bir kısım aydınların başlattığı Ermenilerden özür dileme kampanyasını vahim bir olay olarak değerlendiriyorum. Bu kampanyanın özünde bir sanık sandalyesine oturtulmuyoruz. Bize bir takım iddialar yöneltimiyor. 'Siz şunları yaptınız, haydi kendinizi savunun' denmiyor. Biz mahkum ediliyoruz. Tarihimiz mahkum ediliyor. Suç sabit kabul edilmiş. Hüküm kesinleşmiş. Kesinleşmiş ki özür dileniyor. Denilse ki 'gelin bunu araştırın, biz böyle bir iddianın doğru olduğunu düşünüyoruz', buna elbette itiraz edilir ama bu bir görüştür. Buna saygı duymak lazım. Hayır, öyle yapılmıyor. Türkiye mahkum ediliyor. Bunun adına da bir aydın girişimi deniliyor."

"ASIL SOYKIRIM CEZAYİR'DE"
Geçen hafta Cezayir'e bir ziyaret yaptığını ve Cezayir Askeri Müzesi'ni gezdiğini anlatan Toptan, asıl soykırımın Cezayir'de yaşandığını gördüğünü dile getirdi. Toptan, müzede soykırımın fotoğrafları olduğunu, kullanılan silahların, giyotinin sergilendiğini söyledi. 24 Nisan yaklaşırken bu konunun yine çok gündeme taşınacağını belirten Toptan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yumuşama yaşandığı bir dönemde sözde soykırım iddialarının yeniden gündeme taşınması ve Türkiye'de bir özür kampanyası başlatılmasının ilginç bir tesadüf olduğunu belirtti. Soykırım kelimesi ile Türkiye'nin adının yanyana getirilemeyeceğini vurgulayan Toptan, Türkiye'nin soykırımdan kaçanlara kucak açmış bir ülke olduğunu kaydetti. Toptan, "Biz nasıl en büyük insanlık suçu olarak nitelendirilen saykırım yapmış olabiliriz. Bunu bizim biliyor olmamız yetmez. Çeşitli yollardan herkese anlatmamız lazım" dedi. Gündüz Aktan'ın sözde soykırım konusundaki kitabından Meclis'e 500 tane alacaklarını ve milletvekillerine dağıtacaklarını dile getiren Toptan, "Türkiye büyük bir devlettir. İnanıyorum ki yeni Gündüz Aktan'lar yetiştirecektir" diye konuştu.

ÇOCUKLARININ KONUŞMALARI ANNE AKTAN'I AĞLATTI
Gündüz Aktan'ın çocukları da panelde birer konuşma yaparak babalarını anlattılar. Uygar Aktan, babasının kendisi için en büyük öğretmen ve yol gösterici olduğunu söyledi. Bildiği herşeyi babasından öğrendiğini dile getiren Uygar Aktan, "Birçok cücenin aydın olarak geçtiği ülkemizde o bir düşünce deviydi. Türkiye en iyi avukatını, en sadık savunucusunu kaybetmiştir. Bizlere vasiyeti bu yaralı ve yalnız ülkeyi gururla, onurla temsil etmektir" diye konuştu. Nazan Aktan ise babasına duyduğu sevgiyi gözyaşları içinde anlattı.

Nazan Aktan, "Her ülkede bir Gündüz Aktan olsaydı dünyada hiçbir savaş olmazdı. Her kız çocuğunun Gündüz Aktan gibi babası olsaydı hiçbir kız evlenmezdi" ifadelerini kullandı. Aktan'ın eşi Ülkü Aktan da çocuklarının konuşmalarını gözyaşları içinde dinledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2009 Cumartesi 22:07:42
Güncelleme :17 Ocak 2009 Cumartesi 22:10:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?