3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Ankara’da ücretsiz kanser tanı merkezi

Kanseri erken tanıyla yenmeyi hedefleyen KETEM’lerin (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri) en kapsamlısı Ankara’da açıldı. Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açılan KETEM, tedavisi bilinen üç kanser türünün (meme, rahim ağzı ve kolon) erken teşhisinde binlerce insana umut olacak.

Tüm tarama ve erken teşhis için yapılan tüm testlerin ücretleri sosyal güvenlik kurumlarınca karşılanacak. Roche Müstahzarları San. A.Ş. tarafından inşa edilerek her türlü teknik ekipmanıyla birlikte Sağlık Bakanlığı’na bağışlanan Ankara KETEM’de kanser tanısına yönelik çok sayıda modern cihaz bulunuyor.

Türkiye’ye yaygınlaştırılması hedeflenen KETEM’ler şu an 81 ilde 85 merkezle hizmet veriyor. Türkiye’de her yıl 130 bin kanser tanısı konuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kanserlerin yüzde 35’i sindirim sistemi yani beslenmeyle ilgili. Yüzde 30’u sigaraya bağlı, yüzde 10-15’i enfeksiyon hastalıkları nedeniyle oluşur.

‘Bu tür taramalar kanseri yok ediyor’
Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, “Bugüne kadar taramalar daha çok dar kapsamlı, pilot bölgelerde yürütülüyordu. Artık yeni uygulamayla ülkemizde her kadına meme ve rahim ağzı; hem kadın hem de erkeklere kolon kanserinin tanısına yönelik taramalar ve gerektiğinde ileri tetkikler ücretsiz yapılacak. Bu taramalar kanseri yok ediyor” diye konuştu.

Radikal
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 09:32:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?