3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

AOÇ 49 yıllığına devredildi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Atatürk Orman Çiftliği'nin bugüne kadar tek bir metrekaresinin bile satılmadığını belirterek, "Zaman zaman Atatürk'ün mirası Atatürk Orman Çiftliği peşkeş çekildi şöyle satıldı, böyle talan edildi yağmalandı gibi şöyle verildi deniyor. Bu konuya bir açıklık getirmek anlamında söylüyorum. 1983 yılından bu yana AOÇ'ye ait herhangi bir arazi satışı yapılmamıştır" dedi.

Atatürk Orman Çiftliği'nin 258 dönüm arazisinin 49 yıllığına Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devredilmesine ilişkin protokol imza töreni, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. İmza törenine, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve Ankara'daki spor kulüplerinin yöneticileri katıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker burada yaptığı konuşmada, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin Atatürk'ün Ankara'ya kazandırdığı zirai faaliyet yaptığı işlediği ve rehabilite ettiği bir alan olduğunu belirterek, başlangıç itibariyle arazi varlığının o tarihte 55 bin 500 dekar olduğunu ve daha sonra 1939 yılından sonra zaman içerisinde bazı kamu kuruluşlarına ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, üniversitelere çeşitli kuruluşlara arazi satışının yapıldığını söyledi. 22 bin 276 dönümün 1983 yılına kadar verildiğini hatırlatan Eker, en son 1983 yılında da seçimler yapılmadan önce Gazi Üniversitesi'ne 396 dekar alanın verildiğini söyledi. Eker, "1983 yılından bu yana Atatürk Orman Çiftliği'ne ait araziden bir tek metrekare bile satılmamıştır. Geçen zaman içerisinde en büyük arazi 8 bin 914 dönüm ile Milli Savunma Bakanlığı'na 1954 yılında verilmiş, Türk Hava Kurumu'na, Makine Kimya Endüstrisi'ne 2 bin 100 gibi muhtelif kamu kuruluşlarına verilmiştir. Zaman zaman (Atatürk'ün mirası Atatürk Orman Çiftliği peşkeş çekildi şöyle satıldı, böyle talan edildi, yağmalandı) gibi deniyor. Bu konuya bir açıklık getirmek anlamında söylüyorum. 1983 yılından bu yana AOÇ'ye ait herhangi bir arazi satışı yapılmamıştır verilmemiştir" dedi.

Atatürk Orman Çitliği arazisi içinde Gençlerbirliği Spor Kulübü ile Ankaragücü Kulübü'ne 1990 yılında ve 1995 tarihinde yapılan sözleşme ile arazinin kulüplere kiralandığını hatırlatan Bakan Eker, kiralama alanının da Gençlerbirliği Kulübü'ne 59 bin 972 metrekare, Ankaragücü'ne de 66 bin 600 metrekare olduğunu söyledi. Yeni kanun çerçevesinde ve protokol ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Devlet Bakanlığı'na bedelsiz intifa yoluyla 49 yıllığına devredileceğini belirten Eker, devredilecek alanın da 131 bin 614 metrekarelik alanın da kullanıma hazır hale getirilerek toplamda 258 bin 186 metrekarenin de devredileceğini kaydetti. Eker, "Spor kulüplerimize hayırlı olmasını diliyorum. 49 yıllığına onların intifasına sunuyoruz. İnşallah, orada karşılaşılan bazı sorunlarda çözülmüş olur ve Ankara iki spor kulübü vasıtasıyla Ankaralılara daha çok spor yapma hizmetleri imkanına kavuşmuş olur" diye konuştu.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da konuşmasında, Türk sporu adına mutluluk verici bir protokol törenini yaptıklarını belirterek, "Atatürk Orman Çiftliğimiz haritası koordinatları belli olan ve üzerinde kulüplerimize ait tesislerin bulunduğu 258 bin metrekarelik alanın 49 yıllık kullanım hakkkını Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devretmektedir. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğümüz yapacağı çalışma ile taleplere göre bu kendisine bedelsiz olarak tahsis kulüplerimize federasyonlarımıza devredebilecektir. Böylece geçmişte birtakım hukuki itilafların yaşandığı kulüp başkanlarımızın halen yargılandıkları itilafların büyük ölçüde sona ereceğine inanıyorum. Kulüplerimiz ve kurumlarımız arasındaki itilafların da bu protokolle sona ereceği kanaatini taşıyorum. Spor alanlarımızı korumak ve yenilerimizi eklemek durumundayız" dedi. Gençlerbirliği Spor Kulübü Başkanı İlhan Cavcav da Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Devlet Bakanı Murat Başesgioğluna birer plaket takdim etti. Cavcav, "Türk
sporu bu iki bakanımızın hizmetini tarih boyunca anacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 18:53:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?