3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Apaydın'dan tatilcilere uyarı

Türkiye Şoförler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, yaz tatiline çıkacak olan öğretmen, öğrenci ve velilere uyarıda bulunarak, "Uykusuz, yorgun, alkollü araç kullanılmamalı, araçların mutlaka bakımı yaptırılmalı. Yoğunluk nedeniyle tatile çıkacak olan öğrenci, öğretmen ve velilerimizin acele etmemeleri çok önemli" dedi.

12 Haziran Cuma günü 2008-2009 eğitim ve öğretim yılının tamamlanarak uzun süreli bir tatile çıkılacağına dikkat çeken TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, yaptığı yazılı açıklama ile tatilcileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Apaydın, "Her yıl yaz aylarına girilmesi ve tatile çıkan insanlarımızın hep aynı anda hareket etmelerinden dolayı trafik kazalarında artışlar yaşanmaktadır. 2008 yılında tatile girdiğimiz Haziran ayından Eylül ayına kadar bin 527 ölümlü kazada bin 928 vatandaşımızı kaybettik. Dikkatinizi çekmek istediğim diğer nokta ise yaz aylarında hayatını kaybedenlerin sayısında yüzde 40'a varan artışların yaşanması. Bu yüzden yaz sıcaklarının bastırdığı bu günlerde çocuklarıyla birlikte tatile çıkacak olan tüm ailelere toplu taşıma araçlarının tercih edilmesini öneriyoruz" diye konuştu.

Yaz tatiline yaklaşık 15 milyon 351 bin öğrenci ve 662 bin öğretmenin çıkacağını hatırlatan TŞOF Başkanı Apaydın, "Uykusuz, yorgun, alkollü araç kullanılmamalı. Araçların mutlaka bakımı yaptırılmalı. Yoğun trafik akışın olacağı dönemde denetimler artırılmalı. En önemlisi biran önce tatile çıkayım, şu stresli ortamdan kurtulayım diyerek, aşırı hız ile araç kullanmamalı ve hatalı sollama yapılmamalıdır. Araç kullanırken bunalan ve uykusu gelen bütün sürücüler yol güzergahı üzerinde bulunan dinlenme tesislerinde mola vererek mutlaka dinlenmelidir. Çünkü yorulan ve uykusuz olan sürücülerin refleksleri bozulmakta, kaza yapma oranı artmaktadır" diye konuştu.

Apaydın, uzun yol taşımacılığı yapan ticari araç sürücülerine de şu önerilerde bulundu:  "Yola çıkarken aracınız tam bakımlı olmalı. Far ayarlarınız karşıdan gelen sürücünün gözünü almamalı. Araç kullanırken yorgunluk hissetmeniz durumunda, yol güzergahında bulunan uygun yerlerde en az 30 dakika dinlenmelisiniz. Dinlenme süresini özellikle aracın dışında veya müsait ortam varsa uyuyarak geçmelisiniz. Araç kullanma sürelerini aşmayın. Aşırı sıcaklar ve yollardaki trafik yoğunluğu dolayısıyla biran önce gideceğiniz yere varmak için ana yol güzergahların dışına çıkmayın. Yolculukta mutlaka bakımlı olan yolları tercih edin."

iha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 14:20:15
Güncelleme :7 Haziran 2009 Pazar 14:31:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?