3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

ASO'dan "yerli malı kullanın" çağrısı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine yerli ürün kullanmaları çağrısında bulunarak, "Eğer biz ürünleri başka ülkeden alırsak o ülkenin istihdamını destekleriz, kendi ülkemizdeki istihdamı öldürürüz" dedi.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Başbakanlık genelgesi doğrultusunda kamu kurumlarının Türkiye'de üretilen malların kullanılmasına yönelik 30 kamu kurum ve kuruluş temsilcisiyle biraraya geldi.

ASO Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Özdebir, dünyada yaşanan ve Türkiye'yi etkileyen ekonomik krizden karşılıklı dayanışma ile çıkılacağını söyledi. Kriz gelmeden önce uyarıda bulunduğunu, ancak gerekli tedbirlerin alınmadığını dile getiren Özdebir, "Tedbirler alınmadığı için kriz
özellikle reel sektörü yani biz üretenleri vurdu. İnşallah gözü çatlamamış kurbağalar için tedbir alırlar" diye konuştu. İşsizlik sigortasından yararlanmak için 30 bin kişinin başvuru yaptığını hatırlatan Özdebir, ASO olarak kendilerinin de işsiz kalanlara destek verdiklerini anlattı.

Kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine yerli ürün kullanmaları çağrısında bulunan Özdebir, "Eğer biz ürünleri başka ülkeden alırsak o ülkenin istihdamını destekleriz, kendi ülkemizdeki istihdamı öldürürüz. Bu nedenle yurdumuzda üretilen ürünleri seçmemiz ve onları tercih etmemiz gerekir" dedi. Türkiye'de ithalatın teşvik edilir hale geldiğini söyleyen Özdebir, buna Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın uygulamasını örnek gösterdi. Müsteşarlığın ithal mallardan KDV almadığını, yurtiçinden gelen mallardan ise KDV aldığını belirten Özdebir, "Adeta bu tür tedbirlerle ithalat teşvik edilir hale gelmiştir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ithal cenneti haline geldiğini belirten Özdebir, Türkiye'nin Gümrük Birliği ülkelerine uyguladığı tarifeyi aynı ülkelerin Türkiye'ye AB üyesi olmadığını gerekçe göstererek uygulamadığını söyledi. Uygulanan para politikası ve Türk Lirası'nın aşırı değerli olması nedeniyle sanayicinin üretemez haline geldiğini savunan Özdebir, yurtdışından getirilen yan sanayi ürünleri ile Türk sanayisinin bir montaj sanayi haline dönüştürüldüğünü ileri sürdü. Özdebir, "Her kriz canımızı yakarken bizi de
terbiye ediyor. 2001 krizinde ihracat yapmayı öğrendik. İnşallah bu krizde de yan sanayi ürünlerini kullanmayı öğreneceğiz. Kuruluşlarımız lütfen Türkiye'de üretilen malları alma hassasiyetini göstersinler" diye konuştu.

Toplantıda bir konuşma yapan Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı İsmail Tohumcu ise kendilerinin yerli malı ürün kullanılmasını desteklediklerini, ancak yapılan düzenlemelerin yasal zemininin olmamasından dert yandı. Tohumcu, bunun birçok bürokratı tereddüde düşürdüğünü söyledi. Yerli sanayicilere yönelik birtakım tedbirler aldıklarını anlatan Tohumcu, artık ihalelerde ana yüklenici firma olarak yabancı firma kabul etmediklerini dile getirdi. Tohumcu, ayrıca ihaleye giren ana yüklenici firmalara yüzde 20 oranında yerli sanayi ve KOBİ'lere çalışma şartı getirdiklerini ifade etti.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın 2007 yılında yüzde 42 , 2008 yılında ise yüzde 50'den fazla yerli sanayi ürünü kullandığını belirten Tohumcu, 2010 yılında ise yüzde 50 hedefini aşmayı planladıklarını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 21:20:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?