3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Atalay DTP'nin kapısını çaldı

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, 72 milyonun hassasiyetlerini gözetecek bir yol haritasının ortaya konulması gerektiğini ifade ederek, "Umut ediyoruz ki bu umuda yolculuk hayal kırıklığıyla sonuçlanmasın" dedi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılım çalışması kapsamında önümüzdeki hafta salı günü Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile de görüşecek.

Hükümetin başlattığı demokratik açılım çalışması kapsamında sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle görüşmelerini sürdüren İçişleri Bakanı Türk, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ile birlikte DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ü ziyaret etti. Görüşmeye DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ve MYK üyesi Hatice Çoban da katıldı. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, siyasi partilerle görüşmeyi önemli gördüklerini, başından beri bu işin çözüm yerinin meclis çatısı olması dileğini dile getirdiklerini anlattı. Siyasi partilerin, Türkiye'nin bu en büyük kardeşlik ve huzur projesine katkısını çok önemli gördüklerini ifade eden Atalay, bütün görüşmelerde çalışmalarına ışık tutacak önemli görüşler elde ettiklerini vurguladı. Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu belirten Atalay, "Kendimize güvenirsek biz bu sorunu çözeriz. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz. Yeter ki özgüvenimiz olsun" şeklinde konuştu. Büyük bir katılımla kardeşlik ve huzur ortamını sağlamak istediklerini anlatan Atalay, önümüzdeki süreçte de bu görüşmelerin süreceğini bildirdi. Atalay, önümüzdeki hafta salı günü İstanbul'da TÜSİAD'la görüşeceğini açıkladı.

Görüşmelerinin hepsinden verim aldıklarını ifade eden Atalay, bugünkü görüşmenin de çok faydalı geçtiğini dile getirdi. İçişleri Bakanı Atalay'ın DTP Genel Merkezi'nden ayrılmasının ardından DTP Genel Başkanı Türk de bir açıklama yaptı. Önemli bir sürecin içinde olduklarını ifade eden Türk, bugün Türkiye'de siyasilerin, 30 yıldır yaşanan acıların sona ermesi konusunda çaba gösterdiklerine işaret etti. DTP'nin de bu acıların sora ermesi için çaba gösterdiğini kaydeden Türk, "Umut ediyoruz ki bu çabalar bir hayal kırıklığı yaşatmasın. Umutluyuz. Bugün geldiğimiz noktada sorunların silahla, şiddetle, operasyonlarla çözülemeyeceğini herkesin anlaması gerekir. Bir siyasi parti olarak bize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bizim amacımız sorunun çözümüdür, birilerinin söylediği gibi Türkiye'yi çözmek değil" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Türk, 'Görüşmede somut önerileriniz oldu mu?' sorusu üzerine bunun bir süreç olduğuna dikkat çekerek bu çalışmanın çok farklı yerlerde değerlendirileceğini dile getirdi. Bu işin henüz başında olduklarını kaydeden Türk, "Umut ediyoruz ki bu umuda yolculuk hayal kırıklığıyla sonuçlanmasın" dedi. 72 milyonun hassasiyetlerini gözetecek bir yol haritasının ortaya konulması gerektiğini ifade eden Türk, görüşmede çözüm niyetlerini ortaya koyduklarını, herhangi bir proje sunmadıklarını vurguladı. Türk, 'Süreçten umudunuz yok mu?' sorusu üzerine bu süreçten umutlu olduklarını ancak Türkiye'nin zemininin her zaman kaygan bir zemin olduğunu belirtti.

Geçmişte de bazı açılımlar olduğunu ancak bunların hayal kırıklığıyla sonuçlandığını söyleyen Türk, bu girişimi daha ciddi bir çalışma olarak gördüklerini belirtti. 'Bu görüşmelerin temelinin Best Otel'de yapılan bir toplantıyla atıldığına dair bazı iddialar var. Sizin partinizden ve iktidar partisinden bazı isimlerin biraraya gelerek çeşitli kararlar aldıkları doğru mu?' sorusuna Türk şu karşılığı verdi: "Bazen diyaloglar bir saniye içinde gelişebilir, bazen uzun bir süre içinde beklediğiniz o diyaloğu yakalayamazsınız. Gerçekten Best Otel'de yapılan bir toplantı sonucu mudur yoksa Türkiye'nin artık farklı bir bakış açısına sahip olması ihtiyacı mıdır onu bilemiyorum."

Başbakan Erdoğan'ın salı günü yaptığı grup konuşmasını nasıl bulduğunun sorulması üzerine Türk, "Olumlu karşıladım. Toplum olumlu karşıladı. Önemli olan toplumun değerlendirmesidir" diye konuştu. 'Operasyonlar dursun önerisini İçişleri Bakanı'na ilettiniz mi?' sorusu üzerine Türk, bu detayları konuşmadıklarını ifade etti. Türk, MHP lideri Bahçeli'nin demokratik açılım konusundaki tepkisini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şöyle konuştu: "Bu sorun Türkiye'nin sorunudur. Tüm siyasi partilere sorumluluk düşüyor. Toplumsal uzlaşıyı sağlamaya yönelik herkesin çaba içinde olması gerekir. Bizim beklentimiz diğer siyasi partilerin de bu acılı sürecin sona ermesi için gereken duyarlılığı göstermesidir."

Önceki haber

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılım girişimi ile ilgili bilgi vermek ve önerilerini almak üzere DTP Genel Başkanı Ahmet Türkü ziyaret etti.

İçişleri Bakanı Atalay, Balgat'taki DTP Genel Merkezi'ne AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ve Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ile geldi. Atalay ve beraberindekiler, DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş tarafından karşılandı. Saat 11.30'da başlayan görüşmeye Türk ve Demirtaş'ın yanı sıra DTP MYK Üyesi Hatice Çoban da katılıyor.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 15:13:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?