3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

ATM fareleri polise takıldı

Ankara'da ATM'lere kurdukları düzeneklerle vatandaşların bankamatik kartlarını kopyalayarak hesaplarını boşaltan şebeke, düzenlenen operasyonla çökertildi. Operasyonda çete üyesi 20 kişi gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği ekiplerinin yaptıkları çalışmalarda, bazı şahısların örgütlü şekilde vatandaşlara ait banka kartlarını özel düzenekler vasıtasıyla kopyaladığı belirlendi.

Kopyalanan kartlarla vatandaşlara ait banka hesaplarında bulunan paraların çekildiğinin tespit edilmesi üzerine 'ATM Fareleri' kod isimli planlı bir çalışma başlatıldı. Bilişim Suçları ekiplerinin yaklaşık 8 ay süren takip ve çalışmaları neticesinde şebekenin ilk olarak Ankara ve değişik illerde yoğun şekilde kullanılan ATM cihazlarını tespit ettikleri belirlendi.

Şebekenin tespit ettikleri ATM cihazlarına banka kartlarının manyetik şerit bilgilerinin kopyalanmasını sağlayan Kart Kopyalama Cihazı (MSR cihazı) yerleştirdiği anlaşıldı. Kendilerine karı-koca süsü veren zanlıların ayrıca bankamatik şifrelerini ele geçirmek için ATM cihazlarının tuş takımını gören mikro video kamera düzeneğini vatandaşların fark edemeyeceği şekilde monte ettikleri ve düzeneği ATM cihazına yerleştirmelerinin birkaç saniye sürdüğü belirlendi.

Ele geçirilen kredi kartı veya bankamatik kartlarına ait bilgilerin daha sonra kart kopyalama ve kayıt cihazı yardımıyla boş manyetik şeritli kartlara veya büyük marketler ve akaryakıt firmalarının müşterilerine verdiği manyetik şeritli üyelik ve indirim kartlarına yüklendiği anlaşıldı. Kopya kartlar ile değişik ATM cihazlarında kart limitleri dahilinde vatandaşların hesaplarından paralarının çekilerek mağdur edildikleri ve şebekenin bu yöntemle büyük miktarda haksız kazanç elde ettiği tespit edildi. Zanlıların ayrıca bazı iş yerleri ile anlaşmaları olduğu ve bu iş yerlerinde vatandaşların kredi kartlarının kopyalanarak bilgilerinin şebekeye aktarıldığı da tespit edildi.

Yapılan çalışmaların ardından Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla şebekenin elebaşı Erdal K. ile birlikte astsubaylıktan atılma Yalçın Ü., uzman çavuşluktan atılma Muhsin U. ve Ö.S., H.K., E.Y., İ.A., R.S., E.K., Y.Y., K.K., Y.K., A.A., S.G., Y.A., İ.P., A.Ş., B.D., B.S., İ.K. isimli 20 zanlı gözaltına alındı. Yakalan zanlılarla birlikte 1 adet pompalı tüfek, 2 adet MSR cihazı, 63 adet sahte ABD Doları, 85 adet sahte 100 TL, 6 adet dizüstü bilgisayar, 12 adet bilgisayar kasası, kart kopyalama
düzenekleri, bol miktarda USB kabloları, 2 adet 2.4 Ghz yayın yapan radyo sinyal vericisi, 1 adet araç içi LCD TV, 6 adet değişik ATM cihazlarına monte edilen kart kopyalama düzeneği ve mikro video kameralar ile kopyalama cihazlarını gözlemek üzere hazırlanmış PVC kalıplar, çok miktarda kopyalanan kart bilgilerini aktarmak için kullanılan çeşitli firmaların dağıttığı plastik kartlar, düzeneklerinin hazırlanmasında kullanılan takım alet ve edevatlar, ATM cihazlarını banka renklerine uygun hale getirmesi için çeşitli renk tüpleri, bilgisayar incelemelerinde vatandaşlara ait farklı bankalardan binlerce bankamatik ve kredi kartı bilgisi ve bu bilgilerin kişilerce kaydedilmiş tuş takımı görüntüleri ele geçirildi.

Zanlılar, haklarında "TCK'nın 220. maddesi kapsamında kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgütlü şekilde otomatik para çekme makinelerine düzenek kurmak suretiyle üçüncü vatandaşlara ait kredi kart ve bankamatik bilgilerini kopyalamak vasıtasıyla ele geçirmek, manyetik şerit sahteciliği, banka ve kredi kartı dolandırıcılığı, bilişim sistemine girme, verileri değiştirme, interaktif banka dolandırıcılığı" suçlarından hazırlanan soruşturma evrakı ile adliyeye sevk edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 14:50:27
Güncelleme :13 Şubat 2009 Cuma 14:54:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?