3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Avrupa'dan Ankara'ya büyük ödül

AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜL ANKARA'YA

Ankara'nın almaya hak kazandığı Avrupa'nın en büyük kent ödülü, düzenlenen törenle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e teslim edildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Luis Maria de Puig, bu büyük ödül için tek adayın Ankara olmadığını hatırlatarak, "Bu hak edilen ödül, bir başarı niteliğindedir" dedi.

Avrupa'nın en büyük kentlerinin kentsel, çevresel, sosyal, kültürel ve uluslararası ilişkilerde dünyada örnek teşkil edecek çalışmalar yaparak aday olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından verilen Avrupa Ödülü'ne bu yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi layık görülmüştü. Ankara'nın hak ettiği ödüle kavuşması onuruna düzenlenen Büyükşehir Belediye Meclisi özel oturumuna; Başkan Melih Gökçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, milletvekilleri Salih Kapusuz, Necati Çetinkaya, AKPM

Başkanı Luis Maria de Puig, AKPM Çevre Komitesi Başkanı Meale Alan, Avrupa Konseyi'nin İngiltere, Rusya, Romanya, İspanya, Malta, Azerbaycan ve Avrupa'nın birçok ülkesinden gelen üyeleri, katılımcılar ile kardeş kent belediye başkanları, temsilcileri ve Ankara İlçe Belediye Başkanları ile Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri katıldı.

Avrupa'nın en büyük kent ödülü olarak nitelendirilen ödülün Başkan Gökçek'e verilmesi öncesinde konuşma yapan AKPM Çevre, Kültür, Yerel ve Bölgesel İşler Komitesi Başkanı Meale Alan, AKPM'nin Avrupa'da 47 ülke tarafından temsil edildiğini hatırlatarak, ödülü zaman kaybı olarak görenlere cevabının net olduğunu söyledi. Alan, "Bu çok önemli bir ödül. Avrupa'da da çok önemli olarak kabul ediliyor. Burada basın bana hep, 'Ankara gerçekten çok şanslı mıydı?' diye sordu. Kesinlikle şunu söylemeliyim ki, benim komitem şansla değil, çaba ve sonuçlarla ilgilenir. Tüm üyelerimizle toplandık ve şehirleri oyladığımızda Ankara'nın aldığı puan diğerlerinin neredeyse iki katıydı" dedi.

Ödülün aynı zamanda Avrupa'nın çevre ödülü sayılacağını anlatan Alan, Ankara'yı gezerken kendisi ve heyetteki arkadaşlarının çalışmalardan çok etkilendiğini ve Ankara'nın son 15 yılda çok önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi.

Alan'ın ardından Başkan Gökçek'in kürsüye davet ettiği ve geçen yıl Avrupa Ödülü'ne layık görülen Polonya'nın Katowice Kenti Meclis Başkanı Jerzy Forajter de, "Bugün Ankara şehri uluslararası entegrasyonu gerçekleştirdiği ve her alandaki gelişmelerini tamamladığı ve başarıyla sürdürdüğü için bu Avrupa Ödülü'nü kazandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum" diye konuştu.

PUIG: "BAŞKAN GÖKÇEK'İ TEBRİK EDİYORUM"

AKPM Başkanı Luis Maria de Puig da ödül takdimine geçmeden önce yaptığı konuşmada, AKPM üyeleriyle birlikte Ankara'da bulunmaktan büyük bir onur duyduğunu belirterek, "Birçok devletten meclis arkadaşlarım ve ben, sizin şehrinizde bu büyük organizasyonda yer almaktan memnuniyet duymaktadır" dedi.

Ankara'da ayrıca resmi ziyaretlerde bulunacağını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de önümüzdeki günlerde görüşeceğini anlatan Puig, "Başkan Melih Gökçek'i tebrik etmek istiyorum. Çünkü 2001 yılında verilen Avrupa Şeref Bayrağı ve 2003 yılında verilen Şeref Plaketi ile Avrupa Ödülü kendisinin belediye başkanlığında ve sekiz senede verildi. Bu büyük bir başarıdır" dedi.

AKPM Başkanı Puig, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ne 1949 yılında katıldığını ve 23 üyeyle başlayan konseyin bugün 47 üye ülkeyle çok genişlediğini söyledi.

"ÖDÜL, ŞEHRİNİZ AÇISINDAN BÜYÜK BİR BAŞARIDIR"

Söz konusu ödülün Ankara açısından büyük bir başarı olduğunun altını çizen Puig, Ankara'nın 40 tane kardeş şehri olduğunu ve kültür alışverişlerinde bulunduğunu da ifade ederek, "Bu ödül aynı zamanda temsil ettiğiniz değerlerinizin göstergesidir. Bu ödül hak edilen bir başarı niteliğindedir. Çünkü tahmin edeceğiniz üzere söz konusu büyük ödül için tek aday Ankara şehri değildi. Çevre, Tarım, Yerel ve Bölgesel İşler Komitesi sizin dostça eşleştirme projeleri bağlarınız nedeniyle etkilenmiştir. Bu çabalar

birkaç sene önceden farkına varılmıştır. Listede Ankara'nın Avrupa Birliği'ne yapmış olduğu katılımlardan dolayı komitemiz üyeleri oy birliği ile Ankara'nın bu ödülü hak ettiğine karar vermişlerdir" diye konuştu.

Avrupa Ödülü'nün verilen emeklerin bir karşılığı olarak hak edildiğini de kaydeden Puig, "Gelecekte de bunu korumaya yönelik teşvik edici bir ödül olacağını umut etmekteyim" diyerek sözlerini tamamladı.

GÖKÇEK: "BUGÜN BİZİM İÇİN TARİHİ BİR GÜN"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ödül takdim töreni öncesi, "Şahsım ve tüm Ankara halkı adına, 'Başkent Ankara'mıza ve özellikle Büyükşehir Belediye Meclisi'mize hoş geldiniz' demekten büyük bir mutluluk duyuyorum" diyerek başladığı konuşmasında, "Bugün bizim için tarihi bir gündür. Zira Avrupa Konseyi gibi, evrensel temel değerleri olan demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerini güçlendirmek amacına dayalı olarak kurulan ve bayrağındaki değişmez 12 yıldızla "mükemmelliği"

temsil eden büyük bir kurumun belediyelere verdiği en büyük ödülü kazanmış bulunuyoruz. Belediye meclisimiz de tarihinde ilk defa böylesi bir gündem ile olağanüstü toplanıyor" dedi.

Konuşmasında başkent Ankara ve Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarına ilişkin özet bilgiler vermek istediğini kaydeden Başkan Gökçek, "Bu büyük ödüle giden yolun kısa hikayesini anlatmak istiyorum" diyerek konuklara istatistiki bilgiler verip projeleri anlattı.

"ANKARA'NIN 40 KARDEŞ KENTİ VAR"

Büyükşehir Belediyesi olarak büyük kentsel tecrübeleri de dünyanın diğer kentleriyle paylaşmaktan mutluluk duyduklarının altını çizen Başkan Gökçek, "Dünyanın dört bir yanından 40 kent ile kardeş şehir ilişkileri kurduk. Bu ilişkiler kağıt üzerinde kalmadı. Teknik heyet değişimleri, seminerler ve mesleki kurslar ile edindiğimiz tecrübeleri kardeşlerimizle paylaşırken, kültür günleri ile aramızdaki dostluk ve kültürel anlayışı güçlendirdik" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi'nin birçok ülke kentlerinde yaptığı çalışmaları da anlatan Gökçek, yine doğal afetler nedeniyle zarar gören Türkiye'nin değişik kentlerine ve yabancı ülke kentlerine yaptıkları yardımlara değindi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen uluslararası konferansları ve bir araya getirdikleri devletleri anlatan Başkan Gökçek, "Mutlulukla belirtmek isterim ki, Avrupa Konseyi bizim başarılarımızı görmezden gelmedi, dört aşamalı ve uzun bir sürede verdiği Avrupa Diploması, Avrupa Şeref Bayrağı, Avrupa Şeref Plaketi ve son aşama olan Avrupa Ödülü'nü bize sekiz yıl gibi kısa bir sürede vererek gayretlerimizi taçlandırmış oldu. Biz pek çok ulusal ve uluslararası ödül aldık. Ancak bu

ödülün bizim için ayrı bir önemi var" dedi. Gökçek, "Böylesine önemli bir kurumun bütün ödüllerini kısa sürede almak bizleri hem gururlandırıyor hem de sorumluluğumuzu artırıyor" diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2009 yılında başarı dolu bir yıl geçirdiğini anlatan Gökçek, sadece 2009 yılında alınan sekiz ayrı ödülü de tek tek sayarak, "Bu ödül vesilesiyle bir kez daha hepinize Ankara'ya hoş geldiniz diyorum ve ödül için emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum" ifadelerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Puig, kürsüye davet ettiği geçen senenin Avrupa Ödülü sahibi Katowice Belediyesi Meclis Başkanı Foratjer ile birlikte Başkan Gökçek'e sırasıyla Avrupa Ödülü'nü, Avrupa Diploması'nı, öğrencilere burs yardımı olarak 10 bin euro'luk çeki ve Avrupa Madalyası'nı takdim etti.

Büyük alkışlar eşliğinde ödülleri alan Başkan Gökçek, teşekkür ederek Avrupa Konseyi tarafından verilen Avrupa Şeref Bayrağı, Şeref Plaketi, Avrupa Diploması ve Avrupa Ödülü'nü teslim aldı. Gökçek, "Bir belediye başkanının ve belediye meclis üyelerinin şahit olabileceği çok nadir rastlanılabilen ve çok önemli günlerden birini yaşıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla bu ödüle layık görüldük. Bundan sonra da Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerimizle daha büyük gayretle çalışacağız" diye konuştu.

Ödül töreninin ardından Başkan Melih Gökçek ile birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeleri ve konuklar, daha sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete sunulan Dikmen Vadisi 3. Etap açılış törenine katılmak üzere ayrıldı. Başkan Gökçek de belediye meclisi üyelerinin tebriklerini kabul ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

ÜÇ ÖDÜLÜ BİRDEN ALAN ÜÇÜNCÜ BELEDİYE

2001 yılında Avrupa Şeref Bayrağı, 2003 yılında da Avrupa Şeref Plaketi'ne layık görülen Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne, bu yıl da Avrupa Ödülü verilmesini oy birliğiyle kabul eden AKPM'nin bu kararıyla, Viyana ve Lahey'in ardından üç ödülü birden alan üçüncü belediye Ankara Büyükşehir Belediyesi oldu.

Gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm, yeşillendirme, sosyal ve kültürel projelerin yanı sıra başkent Ankara'nın çağdaş bir kent olmasında, uluslararası diplomasi konusunda yaptığı çalışmalarla Türkiye'ye ve dünyaya örnek olan Büyükşehir Belediyesi, düzenlenen törenle Avrupa Ödülü'nü de alarak bu çalışmalarının önemini Avrupa'ya da tescil ettirdi.

AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜL ANKARA'YA
AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜL ANKARA'YA
AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜL ANKARA'YA
AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜL ANKARA'YA
AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜL ANKARA'YA
AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜL ANKARA'YA
AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜL ANKARA'YA
AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜL ANKARA'YA
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 20:46:03
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 21:11:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?