3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Bakan Eroğlu'ndan su müjdesi!

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bu yıl Türkiye'nin her bölgesinin yoğun bir yağış alındığını belirterek, "İstanbul'da doluluk oranı yüzde 97.5, Ankara'da yüzde 17, İzmir'de yüzde 39 ve Bursa'da yüzde 91'e ulaştı" dedi.

2007 ile 2008 yılları arasında Türkiye'de yaşanan kuraklık nedeniyle 2009 yılında yağış nedeniyle barajlarda su seviyeleri yükseliyor. 2008 Nisan ayında Ankara barajlarında yüzde sıfır su seviyesi bulunurken Nisan ayı itibariyle yüzde 17'e çıktı.
İHA muhabirine su konusunda açıklamalarda bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2 yıl üst üste kuraklığa rağmen herhangi bir problem yaşanmadığına dikkat çekti.

Eroğlu, bu sene yağışların çok iyi olduğunu anlatarak Ekim ayından Ekim ayına su raporu tutulduğunu kaydetti. 1 Ekim-8 Nisan arasında yağışlarda normale göre Türkiye'de yüzde 17 civarında bir artma meydana geldiğini söyleyen Eroğlu, "Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin bazı bölgelerinde büyük sıkıntı vardı. İstanbul barajlarında doluluk oranları yüzde 97.5, Ankara'daki barajlar geçen sene yüzde sıfırdı. bu sene yüzde 17'ye ulaştı. İzmir'de geçen sene yüzde 22 oranında bir doluluk vardı. Bu sene yüzde 39'a ulaştı. Bursa'da doluluk oranı yüzde 91'e ulaştı. İçme ve kullanma suyu açısından Türkiye'de su problemi yok. 2 yıl üst üste kuraklık olmasına rağmen alınan tedbirlerden dolayı büyük bir çalışma yaptık. Susuzluk demek salgın hastalık demek. Son derece vatandaşlarımızın su ihtiyacını karşılamada bir sıkıntı olmadı. Türkiye'de su sıkıntısı
yaşanmaması için 81 vilayette acil eylem planı hazırladık. Bazı şehirlerimizde 2040 bazı yerlerde 2050 yılına kadar plan hedefledik. Bakanlığımızın hedefi 2050 yılına kadar bütün şehirlerin su sıkıntılarını çözmek için yatırımlarını tamamlayacağız" şeklinde konuştu.

Geçmişte Ankara, İzmir ve İstanbul'da su sıkıntılarının yaşandığına dikkat çeken Bakan Eroğlu, "İstanbul'da 1994 yılı öncesinde su sıkıntısı yaşanmıştı. Vatandaşlarımız su sıkıntısının ne demek olduğunu çok iyi biliyor. Bunun faturası, ilaç, hastalık ve iş kaybı olarak yansıyor. Bizimde görevimiz vatandaşımıza sağlıklı su temin etmektir. Bütün vilayetlerin su konusunda projeleri tamamlandı" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin her bölgesinde baraj yapım çalışmalarının devam ettiğini 2022 yılına kadar bazı vilayetlerin su ihtiyacı olmadığını ancak 2012 yılına kadar bazı vilayetlerin su sıkıntısı yaşayabileceğine dikkat çekti. Bakan Eroğlu, yapılan barajları şöyle sıraladı:

"Kars'ta Selimiye Barajı'nın yapımı devam ediyor. Erzurum'da Çat ve Palandöken barajları tamamlandı. Atasu Barajı bitmek üzere. Samsun, Sinop, Sivas, Zonguldak, İstanbul'da melen projesini bitirdik. Edirne, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep'teki barajlarımız 2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak. Birinci kademede 2023 yılı, ikinci kademede 2043 yılı yatırımları tamamladık. İstanbul'da geçmiş yıllardan yaşanan su sıkıntısı çözerek büyük bir tecrübemiz var. 25 vilayetin su problemi tamamen çözüldü."

"Ankara'da 2 yıl kuraklık yaşanmasaydı su problemi olmayacaktı" diyen Bakan Eroğlu, Kesikköprü Barajı'ndan su getirilmesini kendisi tarafından istendiğini ifade etti. Bakan Eroğlu, Ankara'nın Çamlıdere ve Kurtboğazı'ndaki hatlardan gelen su ile beslendiğini anlatarak, Kızılırmak suyunun Ankara'nın geleceğinde alınacak su görüldüğünü kaydetti.

Kızılırmak suyunu öne almalarının Ankaralı açısından büyük faydası olduğunu belirten Eroğlu, "Gerede suyunu öne almak uygun olmazdı. Gerede'nin inşaatı zaman alacaktı. Gerede için bir plan yaptık. 33 kilometre uzunluğunda bir tünel açılacaktı. Yer altında ne kadar çok sondaj yapsak da bazı yerler değişik oluyor. Tünel inşaatı aksayabilir. O yüzden riske atamazdık Ankara'yı bir gün bile susuz bırakamazdık. Bu nedenle Kesikköprü hazırdı. Öncelikle onu yapmak zorundaydık. Kızılırmak nehrini temizlemek için Kayseri'de arıtma tesisi kurduk. Sivas'ta atık su arıtma tesisi bitti. Gerede sisteminin projeleri bitti. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla yapımına başlanabilir.2020 yılına kadar Ankara'nın su problemi olmayacak. Gerede projesi yapılması halinde 2050 yılına kadar Başkent'in su sıkıntısı olmayacak. Gerede projesinin bütün altyapı çalışmaları yapıldı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 11:46:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?