3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Bakan Günay sinemacılarla buluştu

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk sinemasının son yıllarda önemli bir atak yaptığını belirterek, "Oyuncuların da büyük emeği sayesinde Türk halkı daha çok sinemaya gitmeye başladı" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlıktaki makamında sinema ve televizyon dünyasının ünlü oyuncularını kabul etti. Kabulde, Zafer Alagöz, Erkan Can, Nejat İşler, Ali Sürmeli, Güven Kıraç, Ragıp Savaş, Olgun Şimşek, Ülkü Duru, İştar Gökseven ve Janset Pajal yer aldı.

Bakan Günay kabulde yaptığı konuşmada, sinema alanında son yıllarda olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, "Sizin emeğiniz sayesinde Türk halkı daha çok sinemaya gitmeye başladı. Bu yıl biz Avrupa'da kendi filmlerini izleyenler arasında birinci sırada yer alıyoruz. 45 milyon izleyici kendi filmlerine gidiyor. Uluslararası alanda da 90'ı aşkın ödül aldık. Bu da çok büyük bir başarıdır. Bunların artarak devam etmesi hepimizin ortak dileğidir" dedi.

Oyuncuların emeğinin karşılığını almaları gerektiğini vurgulayan Bakan Günay, bu alanda kendisinin düşünce emeğini önemseyen birisi olduğunu söyledi. Fikri haklar konusunda bir toplumsal bilinç eksikliği olduğunu belirten Günay, "Kol emeğini insanlar hak olarak, emek olarak daha çabuk algılarken, düşünce emeği o kadar çabuk algılanamıyor. O yüzden korsanla mücadelede toplumsal bilinç açısından ciddi bir eksikliğimiz olduğu için zafiyet yaşıyoruz. İnsanlar bir hırsızlık malı olduğunu bildikleri kurşunkalemi almıyorlar ama bir korsan CD'yi çoğaltmayı hak sahibi olarak görebiliyorlar. Biz kamu olarak elimizden geldiği kadar gayret gösteriyoruz, ama bu alanda çalışanların örgütlenmesi, kendi haklarını savunma alanında bir araya gelmesi, hep beraber işimizi kolaylaştırabilir" diye konuştu.

Kurtlar Vadisi dizisinde 'Yalçın Yıldız' karakterini canlandıran Zafer Algöz de, Türkiye'de en büyük oyuncu meslek birliğini oluşturmak üzere bir araya geldiklerini belirterek, amaçlarının oyunculuk sektöründe emek veren alaylı- mektepli ayrımı yapmadan 200-300 filmi olan ama maddi sıkıntılar çeken oyuncuların da hakkını savunmak olduğunu söyledi.

Televizyon sahiplerinin, tekrar yayınlarında telif hakları konusunda müzisyenlere gösterdikleri hassasiyeti oyunculara da göstermesini beklediklerini belirten Algöz, amaçlarının kuruluş aşamasından sonra İstanbul'da şehir tiyatroları başta olmak üzere Yeşilçam'a emek vermiş oyuncuları ve sosyal kuruluşları bu meslek çatısı altında toplamak olduğunu dile getirdi. Algöz, yeni bir kuruluş oldukları için bir bina temini açısından da Bakan Günay'ın desteğini istediklerini ifade etti.

Zafer Algöz ve Ragış Savaş, gazetecilerin Kurtlar Vadisi'nin ne zaman yayınlanacağı sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Bakan Günay da sorunun cevabını dizinin senaristlerinin verebileceğini söylerken, oyuncu Olgun Şimşek, "Biz de mağduruz" diye cevap verdi.

Bakan Günay ayrıca, uluslararası yapımcıların Türkiye'ye gelmesi konusunda çalışmaları olduğunu belirterek, bu konuda Meclis'te bir yasa taslağı hazırlığı içerisinde olduklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2009 Perşembe 17:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?