3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Bakan Günay yıkıma katıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara'da bulunan Doma, Selçuklu ve Osmanlı eserlerine sahip çıkmaya çalıştıklarını belirterek,"Mustafa Kemal Atatürk'ün yapımına bizzat izin verdiği Resim Heykel Müzesi ve Etnografya Müzesi'nin yanında bulunan Atatürk Anıtı'nın görüntüsünü bozan bazı kamu kurum kuruluşlarının çirkin eklentilerini kaldırmayı başaramadık" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankara Roma Antik Tiyatrosu'ndaki alanda bulunan binanın yıkım programına katıldı. Bakan Günay, Ankara'da Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yıkım gerçekleştirdiklerini anlatarak, "Burası birinci derece arkeolojik SİT alanı üzerinde 1992 yılında yapımı tamamlanmış bir yer. Tamamen kurallara aykırı bir bina. Bu binanın altındaki bölümde 5 bin kişilik bir tiyatro olduğu önceden yapılan araştırmalara göre belirleniyor. Bu tiyatroyla ilgili 1982 - 1986 yılları arasında kazılar yapılmış. Şehir merkezi olduğu için hem bitki saldırısı var hem de çöp alanı haline getirilmiş. Bu binanın yıkımını gerçekleştirdikten sonra hemen bu alanda temizlik ve kazı çalışmalarına başlayacağız" dedi.

Günay, Ankara'nın önemli bir tarih merkezi olduğunu ifade ederek, Roma şehri, Selçuklu şehri eski uygarlıkların çok önemli eserlerinin Başkentte barındığını kaydetti. Bakan Günay, Ankara'nın cumhuriyetin başkenti olmasına rağmen ne yazık ciddi biçimde tarih yönüyle sahiplenmediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ankara kalesinin eteğinde bir yerdeyiz. Tarihi şehirde bu yörede. Ankara'nın Roma, Selçuklu, Osmanlı eserlerine sahip çıkmaya ve çevresindeki çirkin yapılaşmaları ortadan kaldırmaya elimizden geldiği kadar kurtulmaya tarihsel Ankara'nın varlığını gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Bakanlığımızın altında Opera Çarşısı olarak bildiğimiz yeri Büyükşehir Belediyemiz ile temizleyerek bir park haline getirdik. AKM'de bulunan çirkin yapıları ortadan kaldırdık. Mustafa Kemal Atatürk'ün yapımına bizzat izin verdiği Resim Heykel Müzesi ve Etnografya Müzesi'nin yanında bulunan Atatürk Anıtı'nın görüntüsünü bozan bazı kamu kurum kuruluşlarının çirkin eklentilerini kaldırmayı başaramadık. Bazı çirkin yapılaşmaları bozmaya çalışan yapıları yıkıyoruz."

 

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 13:48:21
Güncelleme :26 Temmuz 2009 Pazar 14:54:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?