3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Bakan ve enerji izcileri el ele

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bir Keban Barajı'nın 6 yılda bitirilemeyeceğini ancak bir ampulün 6 saniyede değiştirilebileceğini belirterek, "Tüm ampulleri değiştirerek 2 Keban Barajı kadar kazanç elde etmiş oluruz" dedi.

Bakan Güler, Ulusal Enerji Verimliliği Hareketi kapsamında DSİ Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen ENVER Çocuk Şenliği'ne katıldı.

Tayfun Talipoğlu'nun sunduğu şenlikte, 'Enerji Verimliliği ve Geleceğimiz' konulu bir çocuk paneli de yapıldı. Enerji İzcilerinin katıldığı panelde, çocuklar enerji verimliliği konusunda anlattıkları ile izleyenleri hem bilgilendirdi hem de eğlendi. Çocuklardan biri, enerji verimliliği ve gereksiz lambaların kapatılması gerektiğinin söylendiğini ancak, salondaki duvarlarda bulunan lambaların boşa yandığını söylemesi salondakileri güldürdü. Bunun üzerine enerji izcisi çocuk, yerinden kalkarak lambaları söndürdü.

Burada bir konuşma yapan Bakan Güler, çocukların zekasına hayranlığını dile getirerek, "Bu toplantı geleceğimizin çok aydınlık olduğunu gösterdi" dedi. Enerji izcilerinin çalışmalarının kendisini çok mutlu ettiğini belirten Güler, "Enerji Bakanı olarak sizlerden enerji aldım" diye konuştu. ENVER Projesinin Türkiye'de tuttuğunu ve 50 milyon ampulün tasarruflularıyla değiştirildiğini anlatan Bakan Güler, her ampulün karbondioksit üretiminin azaltılması sayesinde 2 ağaç dikilmesine eşdeğer olduğunu söyledi.

Türkiye'de enerji verimliliğinin tümüyle uygulanmasının da 2 Keban Barajının ürettiği enerjiye eşdeğer olduğunu ifade eden Güler, "Bir Keban Barajı'nı 6 yılda bitiremeyiz. Ama bir ampulü 6 saniyede değiştirebiliriz. Tüm ampulleri değiştirerek 2 Keban Barajı kadar kazanç elde etmiş oluruz" dedi. 'Enerji tasarrufu' yerine 'enerji verimliliği' kelimelerini kullanmayı tercih ettiklerini belirten Güler, verimliliğin karanlıkta oturmak demek olmadığını, daha az enerji ile aynı aydınlatmanın sağlanabildiğini anlattı. Çocukların, bor madeninin işlenmeden satıldığı yönündeki sözlerine de yanıt veren Güler, "Boru biz işleyerek satıyoruz, işlemeden satmıyoruz. Borun kendisi direkt olarak enerji kaynağı değil, ama hidrojen taşıyıcısı olarak enerji kaynakları için önemli bir bileşen" dedi.

Türkiye'deki bor rezervinin de ABD'nin yerine geçecek kadar çok olmadığını ifade eden Bakan Güler, "Yakın gelecekte dünyada başa güreşen ülkelerden biri olacağız" dedi. Güler, ENVER Projesi'nin sloganının 'Verimli Kullanırsan
Enerji Gelecektir' olduğunu da hatırlatarak, "Buradaki gelecek kelimesi hem gelecek olan enerji, hem de geleceğimiz anlamında" dedi.

Şenliği katılan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül de, ENVER Projesinin sağladığı yararlara değinerek, projeye destek verenlere teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 21:02:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?