3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Barajlar iyi ama tasarrufa devam

Başkent'te bu yıl içinde mevsim normallerinin üzerinde görülen yağış, son yıllarda yaşanan kuraklığın izini silerken, barajların da yüzünü güldürdü.

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan bir yıl önce kot altından pompalar yardımıyla su alındığını hatırlatarak, bu yıl içinde meydana gelen yağışlar sonucunda barajların doluluk oranının yüzde 10 seviyelerinden yüzde 32 seviyelerine kadar çıktığını bildirdi. Başkent'e su sağlayan barajlardaki su rezervinin artması ve su problemi yaşanmıyor olmasına karşın suya olan bakışın değişmemesi gerektiğini belirten Genel Müdür Kılıç, "Başkentimizde her ne kadar su sıkıntısı olmasa da suyu kullanırken dikkatli olunmalı ve tasarrufu elden bırakmamalıyız. Gelecekte su sorunu yaşamamak için tedbiri bugünden almalıyız" dedi.

Yıl boyunca ve özellikle de Ocak, Şubat ve Mart aylarında olmak üzere bugüne kadar görülen yağışların barajlara büyük fayda sağladığını belirten Kılıç, "2009 yılı yağış yönünden oldukça bereketli oldu. Bu yılın başından itibaren barajlara toplam 534 milyon metreküpün üzerinde su geldi" dedi.

Şu anda barajlardaki toplam su miktarının 496 milyon metreküp olduğunu belirten Genel Müdür Kılıç, "Hiç yağmur yağmasa bile mevcut su rezervi Başkent'in 1,5 yıllık su ihtiyacına cevap verecek düzeyde" diye konuştu.

Bugün itibariyle Kesikköprü Barajı dışındaki 6 barajda toplam 496 milyon metreküp su bulunduğunu anlatan Kamil Kılıç, şunları söyledi: "Bu yılın başından itibaren Ankara'yı besleyen 6 baraja toplam 534 milyon metreküp su akışı oldu. Barajlara 2006 yılında toplam 257 milyon metreküp, 2007 yılında 170 milyon metreküp, 2008 yılında 209 milyon metreküp su geldiğini hatırlarsak, son 7 aylık süre içerisinde barajlara gelen su miktarının önemini daha iyi anlarız. Ankara'ya su sağlayan barajların toplam kapasitesi 1 milyar 500 milyon metreküp civarında olduğu için gelen su miktarı yüzde olarak az izlenimi verebiliyor. Oysa 7 milyar metreküp kapasiteye sahip Kesikköprü Barajı dışındaki barajlarımızdaki su miktarımız bu oranla bile birçok ilin su rezervinden çok daha fazladır."

Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk oranının memnuniyet verici olduğunu söyleyen Kamil Kılıç, Sonbahar yağışlarının sürmesi halinde, barajlardaki su rezervinin istenen seviyede kalabileceğini söyledi.

'DERELERDEN 176 BİN METREKÜP SU GELİYOR'
Başkent'te, kuraklığa bağlı yaşanan su sıkıntısının, 2007 yılı Mayıs ayında devreye alınan Kızılırmak Projesi'yle 20 yıl süreyle çözümlendiğini bildiren ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, "Başkent'in içme suyu ihtiyacını karşıladığımız Çubuk 2, Bayındır, Kurtboğazı, Çamlıdere, Eğrekkaya, Akyar ve Kavşakkaya Barajlarından kuraklık nedeniyle tam kapasiteli su alamıyorduk. Barajlarımızın yeniden dolmaya başlamasının ardından, Kızılırmak hattını gerektiğinde kullanabilecek şekilde devreden çıkararak, tekrar bu barajlarımızdan kente su vermeye başladık. Ayrıca bu barajlarımızı besleme imkanına sahip, boşa akan dere ve çayları da barajlarımıza bağladık. Bunlardan, geçen yıl bağlanan Kirmir ve Berçin Çayı ile yeni bağlantısı yapılan Devret Deresiyle günde ortalama 176 bin metreküp suyu Kurtboğazı Barajı'na aktardık" diye konuştu.

Kılıç, her vatandaşın alabileceği basit bazı tasarruf önlemleri bulunduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı:  "Evdeki bozuk musluklar tamir edilmek suretiyle bir musluktan yılda 1 ton su,  Traş olurken ve diş fırçalarken muslukları kapatarak kişi başına yılda 12 ton su,  Duş süresini 1 dakika azaltarak yılda kişi başına 18 ton su,  Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayarak 4 kişilik bir ailede yılda ortalama 18 ton su,  Sifonu gereksiz yere çekmeyerek ve haznesi küçük olanları tercih ederek yılda 16 ton su,  Bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkayarak yılda ortalama 40 ton su tasarruf etmek mümkündür".

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 13:52:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?