3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Barajlarda sevindiren doluluk

Ankara'da barajların doluluk oranının yüzde 16'yı aştığı ve 1999'dan bu yana en yüksek yağışın gerçekleştiği bildirildi.

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç İHA'ya yaptığı açıklamada, 2009 yılının yağmur açısından bereketli başladığını anlatarak, Ocak ayında barajlara toplam 50 milyon metreküp, Şubat ayının ilk 16 gününde ise 82,5 milyon metreküp suyun geldiğini kaydetti. Toprağın suya doyması nedeniyle yağmurun doğrudan barajlara geldiğini anlatan Kılıç, 16 Şubat itibariyle Ankara'nın barajlarında kalan su miktarının 255 milyon 318 bin metreküp olduğunu belirtti.

Kılıç, "Geçen yıl 16 Şubat'ta barajlarımızda kalan su miktarı 152 milyon metreküptü. Şu anda pompalarla çekilen dahil kullanabileceğimiz su miktarı yaklaşık 181 milyon 824 bin metreküptür. Ankara'nın şu anda Kızılırmak hariç yaklaşık 182 milyon metreküp kullanılabilir suyu vardır. Barajlarımızdaki doluluk oranı yüzde 16'yı aştı" dedi.

"Bir sevindirici haber de Çamlıdere Barajı'ndan geldi" diyen Kılıç, "Son 2 yıldır sürekli ölü hacimden su çektiğimiz, baraj seviyesinde 40 metrelik düşüş yaşadığımız Çamlıdere Barajı yağan yağmurlarla tekrar dolmaya başladı. Ölü hacmin dolmasına sadece 5 milyon metreküp kaldı. Hatırlayacağınız gibi geçen yıllarda şiddetli bir kuraklık yaşadık. Neredeyse hiç yağmur alamadık. Ama o sıkıntılı günlerde Başkanımız Melih Bey'in yoğun çabalarıyla rekor sürede bitirilen Kızılırmak projesiyle Ankara'yı susuz bırakmadık. Kızılırmak Ankara'nın sigortasıdır. Allah'a şükür bu sene rahmet bol, yağmurlar sevindirici. İnşallah bu sene sonuna kadar yağışlar hep böyle bereketli olur" şeklinde konuştu.

Ankara'nın su tüketimi noktasında tasarrufa devam edilmesi gerektiğini de vurgulayan Kılıç, "Yağışlar bol olsa da vatandaşlarımızın suyu tasarruflu ve bilinçli kullanmaya devam etmeleri gerekir. Tasarruf sadece susuzluk döneminde yapılmaz. Tasarruf bir hayat biçimidir. Bir sürü masraf edilerek kaynaklardan getirilen ve tesislerde arıtılan suyla bahçe sulamak, araba ve halı yıkamak çok yanlış. Bunları yaparak kaynaklarımızı kurutuyoruz. Diş fırçalarken, tıraş olurken musluğu boşa akıtmamak gerek. Evde, işte okulda alacağımız küçük tedbirlerle çok büyük oranlarda suyu kurtarmamız mümkün. Bunları çok yakında başlatacağımız bir kampanyayla Ankaralı vatandaşlarımıza da duyuracağız" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2009 Salı 11:27:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?