3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Başkan Obama Başbakanlıkta

ABD Başkanı Barack Obama, Ankara'daki temaslarının son durağı olan Başbakanlık Merkez Bina'ya gelişinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından samimi bir şekilde karşılandı.

Yağmur ve rüzgar altında araçtan inerken Başbakan Erdoğan'ın sırtına dokunan Obama, sıcak tavrına aynı sıcaklıkta karşılık buldu. Erdoğan da Obama ile tokalaşırken, iki eliyle ABD Başkanı'nın elini sıktı.

ABD Başkanı Barack Obama, Ankara'daki temaslarının son durağı olan Başbakanlık Merkez Bina'da samimi bir şekilde karşılandı. Başbakan Erdoğan, şiddetli yağmur ve rüzgarlı bir havada Başbakanlık'a gelen Obama'yı Başbakanlık merdivenlerinde değil aracının kapısında karşıladı. Erdoğan, yağmur nedeniyle Obama'nın aracına giderken şemsiye kullandı.

Obama'nın aracından inmesiyle birlikte şemsiyesini korumasına veren Erdoğan, ABD Başkanı'nı samimi bir şekilde karşıladı. Araçtan inerken Başbakan Erdoğan'ın sırtına dokunan Obama, sıcak tavrına aynı sıcaklıkta karşılık buldu. Erdoğan da Obama ile tokalaşırken, iki eliyle Obama'nın elini sıktı. Erdoğan ve Obama, tokalaşmalarına ara vermeden Başbakanlık merdivenlerine kadar yürüdü. Burada basın mensuplarına poz veren iki lider, gazetecilere de el salladı. Bu arada Obama'nın tokalaşmadan hemen önce bir süre durarak, ceketinin önünü ileklemesi dikkat çekti.

Erdoğan ve Obama daha sonra görüşme yapmak üzere Başbakanlık Merkez Bina'ya girdi. Başbaşa görüşmenin ardından iki lider başkanlığında heyetlerarası görüşmelere geçilecek.

BAŞBAKANLIK'A 'OBAMA' AYARI

ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyareti Başbakanlık Merkez Bina'da olağanüstü güvenlik önlemlerine sahne oldu. Obama'nın ağırlandığı Başbakanlık Merkez Bina önünde basın mensuplarının rahat görüntü alabilmesi için bir platform hazırlandı. Platformda beyaz kumaş üzerine kırmızı halı kullanıldığı görüldü. Başbakanlık'ın temizlik görevlileri de ziyaret öncesinde Merkez Bina çevresinde hummalı bir temizlik yaptı.

Vekaletler Caddesi ve Başbakanlık Merkez Bina'nın önünden Güvenpark'a uzanan sokağa görevlilerin dışında kimsenin girmesine izin verilmedi. CIA ajanları ziyaretten 1 saat önce Başbakanlık'ın girişinde polis kulübesine geçerek, çevreyi denetledi. Ayrıca cadde girişindeki polis kulübesinin iki tarafına koruma araçları park edildi.

Başbakanlık'ta töreni izleyecek basın mensuplarının Başbakanlık Basın Merkezi girişinde Başbakanlık akreditasyon kartları kontrol edilirken, ilk kez bir tören öncesi üstleri aranan gazeteciler Başbakanlık A Kapısı girişinde bulunan metal arama dedektöründen geçirilerek güvenli bölgeye alındı. Başbakanlık Merkez Bina'yı çevreleyen caddelerde de yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

Obama'nın gelmesine saatler kala Başbakanlık önünde bulunan bayrak direğine Türk bayrağının yanı sıra ABD bayrağı çekildi. Başbakanlık Merkez Bina içerisi ile Başbakanlık ve Yargıtay önü başta olmak üzere çevrede bulunan bahçelerde bomba uzmanı köpek Balyoz tarafından arama yapıldığı görüldü. Bu arada Obama'nın Başbakanlık ziyareti öncesinde Emniyet helikopterleri de devriye gezdi.

Obama'nın gelişi sırasında sinyal karıştırıcı jammer'lar da devreye sokuldu. Başbakanlık'ın önündeki Vekaletler Caddesi da ziyaret boyunca trafiğe kapatıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 17:54:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?