3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Bedelli askerlik için kanun teklifi

Bedelli askerlik için 4 milletvekili ile birlikte TBMM'ye kanun teklifi veren MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, "Kamuoyunun beklentisi ve bu yönde büyük talep var" değerlendirmesinde bulundu.

Çalış, partisinin TBMM Grup Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çalış, kamuoyunun beklentisi ve bu yönde kendilerine gelen yoğun talep üzerine bedelli askerlikle ilgili kanun teklifini hazırlayarak TBMM'ye sunduklarını söyledi.

Çalış, kanun teklifini hazırlarken Genelkurmay'dan görüş alıp almadıklarını soran basın mensuplarına 'Hayır' yanıtını verdi. Çalış, teklifin 1 Ocak 1983 yılından önce doğanları kapsadığını ve TBMM komisyonlarında görüşüldükten sonra nihai kararın Meclis tarafından verileceğini belirtti.

Çalış ve 4 arkadaşının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifine göre, 1 Ocak 1983 tarihinden önce doğan yükümlüler, 7 bin 500 dolar ödemeleri halinde Genelkurmay Başkanlığı'nca belirlenecek birlik ve kurumlarda temel askerlik eğitimlerini yapmaları şartıyla askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacak.

31 Mart 2009 tarihinde 40 yaşını tamamlamış olanlar ise 15 bin dolar ödemeleri halinde temel askerlik eğitimine tabi tutulmayacak. "Bedelli askerlik" uygulamasından elde edilecek gelir, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin acil ihtiyaçlarının karşılanması ve ekonomik krizi önlemek için yapılacak her türlü harcamanın finansmanında kullanılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 13:47:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?