3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Binlerce film tek DVD'de

Bilkent Üniversitesi binlerce filmi bir DVD'ye sığdırmayı başardı. Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde geliştirilen yeni teknoloji sayesinde, DVD'lerin kapasitelerini binlerce kat arttırmak mümkün hale geliyor.

Bilkent Üniversitesi nanoteknoloji araştırma merkezinde görüntü veren ve kayıt yapan DVD'lerin kapasitesini binlerce kat artıracak yeni teknoloji geliştirildi. Yeni buluş hakkında bilgi veren Bilkent Üniversitesi NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, projenin büyük yankı uyandırdığını belirterek, geliştirilen bu teknolojiyi henüz Türkiye'de uygulayacak bir şirket olmadığını da vurguladı.

Bu teknolojiyle bir DVD'ye binlerce film kaydının mümkün olduğunu belirten Özbay, klasik optik metotlarında ışığın dalga boylarının DVD yazma kapasitesini sınırlandırdığını ancak, yaptıkları çalışmalarla ışığı küçük bir noktaya odaklamayı başardıklarını söyledi.

Özbay, DVD'nin kendisini yapmadıklarını, sadece yazma teknolojisini daha ileri götürdüklerini belirterek, DVD malzemesinin de optimize edilmesi gerektiğini söyledi. DVD'nin yazma kısmının inceltilmesi gerektiğini ifade eden Özbay, projenin 2-3 yıl içinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Yeni teknoloji dünyanın en prestijli dergilerinde de yayımlandı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 13:30:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?