3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Bir günde iki kalp nakli

Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 kişilik cerrahi ekip, kafa travması geçiren 2 hastanın bağışladığı kalpleri, uzun yıllardır kalp bekleyen 2 kişiye aynı günde başarıyla nakletti.

Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Paç başkanlığında gerçekleştirilen iki operasyonda, Doç. Dr. Ali Öztürk, Doç. Dr. Şeref Küçüker, Doç. Dr. Kanat Özışık ve Opr. Dr. İrfan Taşoğlu görev yaptı. Başhekim Prof. Dr. Paç operasyon ekibiyle birlikte düzenlediği basın toplantısında iki kalp naklinin detaylarını anlattı.

Paç, Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşayan 16 yaşındaki Gülter Öztürk'e ve 32 yaşındaki Mehmet Çatakoğlu'na kafa travması geçiren iki hastadan alınan
kalplerin nakledildiğini söyledi.

Mehmet Çatakoğlu için uygun bulunan kalbin, kiralanan özel uçakla Çorlu'dan alınıp getirildiğini ve 4 saat içinde nakil yapıldığını anlatan Başhekim Paç, "Bağışlanan kalp Çorlu'dan Ankara'ya getirilirken bizde hazırlıklarımızı tamamladık ve 4 saat içinde operasyon tamamlandı. Genç kızımız için bağışlanan kalp ise Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden alınarak yeni sahibine takıldı" diye konuştu.
Türkiye'de ilk kez bir devlet hastanesinde aynı gün iki kalp naklinin yapıldığını hatırlatan Başhekim Paç, "Organ bağışı yeterli olmadığı için hastanemizde son 1 yılda toplam 7 nakil yapmıştık. Önceki gün aynı günde iki nakil gerçekleştirdik. Bu bizim için olağanüstü sevinç kaynağı" dedi.

16 yaşındaki Gülter Öztürk'ün babası Sabahattin Öztürk ise, kızının 10 yıldır kalp nakli için beklediğini ve bu süreçte ailece çok büyük acılar yaşadıklarını gözyaşları içerisinde anlattı. Kalp kanı pompalayamadığı için biriken asitlerin kızının karnını şişirdiğini söyleyen Öztürk, "Kızımı gören herkes onun hamile olduğunu düşünüyordu. Kimse hasta olduğuna inandıramıyordu. Acı dolu günler geçirdik. Bize organını veren kişiye müteşekkiriz. Ömür boyu ona ve ailesine dua edeceğiz. Ben ve bütün ailem bizde organlarımızı bağışladık. Herkes bu duyarlılığı göstermeli" şeklinde konuştu.

Kızının çok başarılı bir öğrenci olmasına rağmen kalp rahatsızlığı nedeniyle lise üçüncü sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldığını ifade eden baba Öztürk, Gülter'in kalp naklinden sonra kendisine, okulunu ve arkadaşlarını çok özlediğini söylediğini aktardı.

Bu arada başarılı geçen kalp naklinden sonra yoğun bakım ünitesine alınan Gülter Öztürk ve Mehmet Çatakoğlu, basın mensuplarını el sallayarak selamladı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 13:15:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?