3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Çanlar barış için çaldı!

Dünya Barış Günü kutlamaları kapsamında Ankara'da Dünya Barış Çanı töreni düzenlenerek dünya liderlerine barış için güç birliği çağrısında bulunuldu.

Dünya Barış Günü; Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği, Türk- Japon Vakfı temsilcilerin katılımıyla Botanik Parkı'nda kutlandı. Törene öğrenciler, izci grupları, sivil toplum örgütleri ve diplomatik misyon temsilcileri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Türk-Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sadıklar, barış kavramının bitmeyen bir özlem olduğunu belirterek herkesin her daim barış istediğini kaydetti. Prof. Dr. Sadıklar, barışa inanmak gerektiğini belirterek davetlileri barış için dua etmeye çağırdı.

Törene Japonya Büyükelçiliği adına katılan elçi-müsteşar Jun Yoshida ise ,"Savaş tehditlerinin azalmaksızın sürmekte olduğu günümüzde barış talepleri her fırsatta dile getirilmektedir. Bugün bu etkinlikler vesilesiyle Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' prensibiyle yetişen genç nesillere barışın önemini bir kez daha hatırlatabilmiş olmayı gönülden diliyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, 'Barış Çanı' protokol ve davetliler tarafından çalındı.

DÜNYA BARIŞ ÇANI
'Dünya Barış Çanı Derneği', savaşları ve nükleer silahları yeryüzünden kaldırmak, açlıkla karşı karşıya olan ülkelere yardım etmek, kültür ve eğitim alanlarında uluslararası iş birliğini teşvik ederek dünya barışının tesisine katkıda bulundurmak amacıyla 1954 yılında Chiyoji Nakagawa tarafından kuruldu.
İlk Barış Çanı, New York'taki BM binası önünde dünyada kalıcı bir barışın gerçekleşmesi umuduyla BM üyesi 65 ülkenin hibe ettiği metal para ve madalyonlardan yapıldı.

Barış Çanı'na para hibe eden ülkelerinin sayısı 106'ya, başkentlerine Barış Çanı'nın konulacağı yeri tespit eden ülkelerin sayısı 25'e ve Barış Çanı'na ev sahipliği yapan ülkelerin sayısı 19'a ulaştı. Türkiye'deki Barış Çanı Ankara Botanik Parkı'nda bulunuyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2009 Pazar 16:24:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?