3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

CHP: İşsiz kalan kredisini ödemesin!

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, küresel kriz nedeniyle işsiz kalanların bankadan aldıkları konut kredilerinin 1 yıl süreyle dondurulması yönünde kanun teklifi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Korkmaz, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığı'na kriz nedeniyle işsiz kalanların aldıkları evlerin taksitlerinin dondurulmasıyla ilgili bir kanun teklifi verdiğini söyledi.

Teklifin 1 Temmuz 2008 ile 30 Haziran 2010 arasında Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıtlı olup işsiz kalanları kapsadığını belirten Korkmaz, teklife göre bu işsizlerin bir konut finansmanı kuruluşu bankadan aldıkları konut kredileri varsa, bu kredilerin 1 yıl süreyle dondurulacağını kaydetti. Dondurma dolayısıyla bankalara 1 yıl süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faiz oranı kadar faiz ödeneceğini ifade eden Korkmaz, bu faizin şu anda 15.50 olarak uygulandığına işaret etti.

Fonun böylece işçiye ve işsize hizmet etmiş olacağını belirten Korkmaz, TOKİ'den taksitle konut alan işsizlerin taksitlerinin de bir yıl dondurulacağını bildirdi. Hükümetin, ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalanlara destek vermesi gerektiğini vurgulayan Korkmaz, aksi takdirde Türkiye'de bir sosyal patlamaya doğru gidileceğini ve krizin dibe vurmasının hızlanacağını öne sürdü. Ekonominin canlanması için hükümetin bu tür tedbirleri alması gerektiğini ifade eden Korkmaz, işsizlerin ve düşük gelirlilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Korkmaz, Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın eşiyle ortak şirket kurduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Türkiye'de siyasetin kendine göre kuralları bulunduğuna dikkat çekti. Bu kurallar içinde siyaset yapanların ticaret yapmaması, devlet itibarını kullanmaması, bakanlık erkini kullanmaması gibi kuralların bulunduğunu belirten Korkmaz, bunların alet edilmesinin bir dejenerasyon ifadesi olduğunu vurguladı. Korkmaz şunları söyledi:

"Bu bir nevi yolsuzluktur. Elindeki yetkinin istismarı da yolsuzluktur. Bu gibi bakanlık yetkilerinin kötüye kullanılması geçmişte Türkiye'de önemli sorunlar ortaya çıkarmıştır. Bir bakanın normal görevi dışında böyle bir ticari faaliyete girmesi Türkiye'de ekonomik istikrara da olumsuz katkı yapacak ve istikrar daha fazla bozulacak. Bunu yapan bakan arkadaş herhalde Amerika'da yetiştiği için Türkiye şartlarını çok iyi bilmiyor. Amerika'da da olsa bir bakanın böyle bir işe girişmesi kamuoyu tarafından doğru kabul edilmez."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 21:42:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?