3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

CHP lideri aşure dağıttı

CHP Genel Baskani Deniz Baykal, yasanan acilarin temelinde istismarlarin oldugunu belirterek, "Bizi birbirimize dusmanlik duygularina, birbirimizle catisma anlayisina surukleyen yanlisin temelinde ortak degerlerin, ortak inanclarin istismari vardir. En tehlikeli istismar din istismaridir. Cunku dun hepimizin ortak temelidir. Hepimiz ortak inanclarimiza ictenlikle sahip cikacagiz. Aciyi da paylasacagiz, mutlulugu da paylasacagiz" dedi.

CHP lideri Baykal, Muharrem ayi dolayisiyla partisinin genel merkezinde duzenlenen 'Asure Toreni'ne katildi. Asure duasinin ardindan partililere hitaben bir konusma yapan Baykal, bir gelenegi yasatmak icin bir arada olduklarini soyledi. "Bir parcasi oldugumuz inanc dunyasinin, medeniyet dunyasinin, kultur dunyasinin 1329 yildir yasatmakta oldugu gelenegi bugun bir kez daha yureklerimizde, beynimizde yasatiyoruz" diyen Baykal, Muharrem ayi yerine dili surcerek 'Muammer ayi' dedi.

Asure gununun arkasinda cok koklu olaylari ve cok buyuk gecmisin oldugunu dile getiren Baykal, bu gunun artik cok ozel seyleri temsil ettigini kaydetti. Asure gununun paylasmayi, kaynasmayi, bir araya gelmeyi temsil ettigini belirten Baykal, "Asure gunu, yoktan var etmeyi, bir araya gelerek daha guzelini ortaya koyabilmenin mumkun oldugunu bize gosteriyor. Asureye kasik sallamak bir anlamda zulme, haksizliga, acilara artik dur demek anlamina da geliyor. Asure, 'cektiklerimiz artik yeter' demek anlamina da geliyor. Bunca aciyi yasadik, artik acilar yasamak istemiyoruz, demek anlamina geliyor. Zulumden, acidan arinmak, el ele verip, butunlesmek, umutlara, guzelliklere dogru yonelme arzusunu da ifade ediyor" diye konustu.

Turkiye'de asure toreninin sadece belli bir mezhebin, belli bir inanc grubunun olmaktan oteye gectigini kaydeden Baykal, soyle konustu:

"Bugun asure Alevisiyle, Sunnisiyle hepimizin gecmise yonelik ayni izdirabi yasayarak, birbirimizle kucaklastigimiz, birbirimizin acisini teselli ettigimiz bir gun haline gelmistir. Bu yonuyle artik asure guzel Turkiyemizde artik ayrismanin degil, kaynasmanin, butunlesmenin simgesi haline gelmistir. Cunku biz hep birlikte Alevisiyle, Sunnisiyle yasanmis aci olaylar karsisinda ayni izdirabi hissediyoruz, ayni aciyi yasiyoruz. Onlarin ne buyuk haksizlik oldugunu bir an bile unutmadan, ayni kararlilikla el ele veriyor, birbirimizi teselli ediyoruz. Bu acilar tarihte yasandi ama o acilari tarih bitiremedi. Bugun Gazze'de de, her cografyada da ayni acilar var. Maalesef Turkiye'de de, Ankara'da da, Anadolu'nun her tarafinda da var. Bu acilar karsisinda mucadele gucumuzu boyle torenlerde acilar karsisinda dayanisma sergileyerek, bunlarin yanlis oldugunu her mezhepten insan yuksek sesle soyleyerek acilara karsi tavir takinarak degistirme arzumuzu dile getiriyoruz. Daha iyi bir dunya, daha guzel bir dunya istiyoruz. Haksizliklarin, zulumlerin bittigi, insanin insana saygi gosterdigi, kimsenin kimsenin inancini sorgulamadigi, herkesin birbirine saygi gosterdigi, insanin temel alindigi bir anlayisla gelecege yurumek istiyoruz."

Gecmiste yasanan acilarin yasanmamasi icin herkesi dayanisma icinde hareket gecmeye davet eden Baykal, yasanan sorunlarin temelinde istismarlarin oldugunu soyledi. Baykal, en cok da din istismarinin tehlikeli olduguna isaret ederek, sunlari soyledi:

"Turkiyemizde gozumuzu gecmise degil gelecege dogrulttuk. O acilari bilen insanlar, o acilardan nefret degil, dusmanlik degil, o acilardan dayanisma, birlik, beraberlik cikarmayi bilen insanlar, o acilarin yasanmamasi icin el ele verme geregini bilen insanlar olarak ulkemizi daha iyi noktalara tasiyacagiz. Yasadigimiz acilarin temelinde istismar vardir. Bizi birbirimize dusmanlik duygularina, birbirimizle catisma anlayisina surukleyen yanlisin temelinde ortak degerlerin, ortak inanclarin istismari vardir. O inanclara dayali ayrisma yaratma cabalari vardir. O inanclar etrafinda dislama yapma cabalari vardir. En tehlikeli istismar din istismaridir. Cunku dun hepimizin ortak temelidir. Ortak temeller uzerinde bir ayrisma dayatarak bir dusmanlik yaratmak yapilabilecek en buyuk kotuluktur. Maalesef bu kotuluk 1329 yil once denenmistir. Ortak degerlerin sahiplerine karsi bu kotuluk denenmistir, gunumuze kadar sergilenmistir. Bu tuzaga dusmeyecegiz, kimsenin dusmesine de izin vermeyecegiz. Hepimiz ortak inanclarimiza ictenlikle sahip cikacagiz. Birbirimizin duygusunu, dusuncesini suclama yanlisi yapmayacagiz, birbirimize saygi duyacagiz. Aciyi da paylasacagiz, mutlulugu da paylasacagiz."

CHP lideri Baykal, konusmasinin ardindan 'Daha mutlu, barisci, paylasimci gelecegi bize saglamasi duasiyla, duygulariyla sizlerle asuremizi paylasiyorum' diyerek tencerelerle getirilen asureleri, partililere dagitti. Baykal, bir sure dagittiktan sonra kendisi de asureden yedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 15:24:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?