3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Çin Büyükelçiliği önünde arbede

Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik Çin'in katliamını protesto etmek amacıyla Çin Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyen kalabalık ile polis arasında arbede çıktı. Büyükelçilik binasına yumurta, taş ve sopalar fırlatan öfkeliği kalabalığı güvenlik kuvvetleri güçlükle sakinleştirdi.

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Urumçi şehrinde yaşanan olayları protesto etmek amacıyla Çin Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi. Gösteriye BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Doğu Türkistanlılar, Alperen ve ülkücü gençler katıldı.

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Seyit Tümtürk, Çin'de hayatını kaybeden Uygur Türklerinin sayısının 140 değil daha fazla olduğunu öne sürerek, Çin'in katliamlara devam edeciğini ifade etti. BBP Genel Başkanı
Yalçın Topçu ise Türkiye'nin Çin ile tüm diplomatik ilişkilerini gözden geçirmesini, Çin'e nota verilmesini ve TBMM'nin acil toplanıp kınama kararı vermesini istedi.
Göstericiler "Katil Çin Türkistandan defol", "Dişe diş kana kan geliyor Metehan" ve "Türkiye uyuma kardeşine sahip çık" şeklinde sloganlar attı.

Tümtürk, Akyıldız ve Topçu ile Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Merkezi yöneticilerinin Çin büyükelçiliğine siyah çelenk bıraktıkları sırada olaylar çıktı. Polis barikatını zorlayan göstericiler büyükelçilik binasını yumurta, taş ve sopa yağmuruna tuttu. Polis yaptığı anonslarla göstericileri sakinleştirmeye çalıştı. Kısa süren arbedenin ardından polis göstericileri güçlükle sakinleştirdi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 18:08:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?