3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Çubuk Belediyesi balıkçıları denetledi

Çubuk Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve zabıta ekipleri balıkçıları denetledi. 

Denetimler hakkında bilgi veren Çubuk Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Veteriner Hekim Akif Topçu, vatandaşın balığı aldıktan sonra bekletmeden tüketmesini istedi. Balığın dolapta bekletilmesinin tehlikeli olduğunu belirten Topçu, dondurulmuş balığın çözüldükten sonra tekrar dolaba konulması ve şoklanmasının da tehlikeli olduğunu ifade etti. 

Kontrollerde balıkçıların tezgahlarında bulunan balıkların taze olup olmamasına ve don gelen balıkların çözülerek satışa sunulup sunulmadıklarına dikkat ettiklerini belirten Topçu, ''Balıklar satılana kadar tezgahta iç organları ile durmaktadır. Balığın kısa sürede kokmaması için alındığı gün temizlenerek tüketilmesi gerekmektedir. Tazesi çok yararlı olduğu halde, bayatı da hayatı tehdit edecek kadar tehlikelidir. Vatandaşlarımızın satın aldıkları gıdalarla ilgili şikayetlerini asgariye indirmek için denetimlere devam ediyoruz" dedi. 

Balığın ne kadar taze olursa o kadar lezzetli olduğunu vurgulayan Topçu, vatandaşların da balığın taze olup olmadığını küçük bir inceleme ile anlayabileceklerinin altını çizdi. Topçu, balık satın alırken şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti: 

"Taze balığın derisi parlak ve canlı olur, gözleri bombeli, solungaçları parlak, karın zarı çevresindeki eti mavimtırak ve parlak olur. Ayrıca taze balığın gözleri canlı ve siyah, eti sıkı, iç organları parlak kırmızı, solungaçlarında ise deniz yosunu kokusu olur. Eğer balığın derisinin rengi soluk, gözleri çukurlaşmış, rengi sararmış, eti gevşek ve üzerinde ekşi bir koku hakimse aldığınız balık bayat demektir. Dikkat edilmesi geren bir diğer konu da; sokak arasındaki seyyar satıcılardan balık
alınmamalıdır." 

Yapılan sıkı denetimlerden dolayı herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını ifade eden Topçu, amaçlarının vatandaşların kaliteli, temiz ve taze balık tüketmesini sağlamak olduğunu söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2009 Cumartesi 12:36:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?