3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Cumhurbaşkanı Gül'den bayram mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bugünlerde birçok şeyi tartışıyoruz. Bu tartışmaların sağlıklı yapılabilmesi ve neticede, birliğimizi, bütünlüğümüzü güçlendirebilmesi için, her şeyi doğru istikamette götürmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Hep beraber, bir Kurban Bayramı'nı daha idrak ediyoruz. Bu bayramın, hepimiz için mutluluklar getirmesini, iyilikler getirmesini temenni ediyorum. Ve bütün vatandaşlarımın bayramlarını kutluyorum. Bayram demek sevinç demektir. Bayram demek mutluluk demektir. Bayram demek dayanışma demektir. Kurban Bayramı ayrıca, yakınlaşma anlamına da gelmektedir ki bu dayanışmanın doruğa çıktığı günlerdir" dedi.

"Aziz Türk milletinin en önemli hasletlerinden birisi de bayramlara verdiği önemdir. Tarih boyunca bayramları her zaman coşkuyla kutladık. Bu sefer de inanıyorum ki bu bayramı hep beraber, millet olarak coşkuyla, sevinçle kutlayacağız. Birbirimizin acılarını paylaştığımız gibi, sevinçlerini ve mutluluklarını da paylaşacağız" diyen Gül, Türk milletinin çok büyük bir millet ve Türkiye'nin, büyük bir ülke olduğunu belirtti. Gül, şunları kaydetti:

"72 milyon nüfusu olan bir ülkeyiz. Büyük bir coğrafyamız var. Tabii ki büyük olunca da, bu büyüklüğün içerisinde farklılıklar olmaktadır. Ama bu farklılıkları biz daima zenginlik olarak görmekteyiz ve böyle görüyoruz. Asla farklılıklarımızı bir ayrışma unsuru olarak görmememiz gerekir. Bunu şunun için söylüyorum: Bugünlerde birçok şeyi tartışıyoruz. Bu tartışmaların sağlıklı yapılabilmesi ve neticede, birliğimizi, bütünlüğümüzü güçlendirebilmesi için, her şeyi doğru istikamette götürmemiz gerektiğine

inanıyorum. Şunu unutmayalım ki: Atalarımız, bu aziz vatanı bize emanet ederken çok büyük zorluklar çekmiştir. Şimdi bizim de görevimiz, ülkemizi güçlü yapmak, bu topraklar üzerinde yaşayan herkesi, mutlu kılmak, mesut kılmaktır. Bunun yöntemleri, usulleri de bellidir. Gelişmiş, kalkınmış ülkeler neler yaptıysa, bizler de aslında onu yapıyoruz."

Türkiye'nin büyük tarihi olan bir ülke olduğunu kaydeden Gül, "Bizler, bu yarışa yeni başlamış da değiliz. Bir taraftan kendi değerlerimiz; milli değerlerimiz, dini değerlerimiz, kendi kültürlerimiz, bir taraftan da gelişmiş demokrasilerin evrensel değerleri; bunları birleştirerek yolumuza devam edeceğiz. Onun için bu tartışmaları yaparken, kırıcı olmaktan kaçınmamız gerekir. Tam tersine bütünleştirici olmamız gerektiğine inanıyorum. Tabii ki yol göstermek için farklı farklı düşünceler olacaktır. Bu

farklı farklı düşünceler, çeşitli şekilde izah edilecektir. Ama tekrar altını çiziyorum, bunlar yapılırken, kırıcı olmamalı, birbirimizin yüzüne bakacak gibi olmalıyız ve bu tartışmaları yaparken de, kendimizi başkasının yerine koyarak da düşünmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi.

Gül, "Demin söylediğim gibi, ülkemiz büyüktür, nüfusumuz büyüktür, bununla gurur duyuyoruz. Bütün dünya milletleri, Türkiye'yi büyük bir ibretle takip ediyorlar. Başarılarımızı belki biz göremiyoruz, mum dibine ışık vermez misali. Ama inanın ki çevremizde veya uzak komşularımızda veya başka kıtalarda, Türkiye'yi herkes büyük bir hayranlıkla takip etmektedir" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerin çok daha iyi olacağını ve şüphesiz ki, sıkıntıları olmayan hiçbir ülke olmadığını belirten Gül, "Ama bu sıkıntıları aşabilmek de bizim elimizdedir. Onun için daha çok çalışacağız, daha çok gayret sarf edeceğiz. Ve daha güzel günleri çocuklarımıza armağan edeceğiz. Bir kez daha şunu söylemek isterim: Dini bayramların ayrı bir manevi önemi vardır. Dini bayramlar, kardeşlik duygularını çok daha pekiştirir. Dayanışma duygularını çok daha pekiştirir. Birbirimizi ziyaret edelim. Birbirimizi

sevelim, saygı gösterelim ki, bizler de saygı görelim. Bunlar güzel değerlerdir. Bunlar aslında bizim milletimizin değerleridir" dedi.

Kurban Bayramı vesilesiyle çeşitli ziyaretler yapılacağını, büyüklerin ziyaret edileceğini ve küçüklerin kucaklanacağını kaydeden Gül, bütün bunları yaparken, dikkat etmemiz gereken şeyin, sevgi ve muhabbeti yaymak olması gerektiğini vurguladı. Bugünlerde şüphesiz ki şehitlerimizi, gazilerimizi asla unutmamamız gerektiğini hatırlatan Gül, şunları kaydetti:

"Unutmayalım ki onlar, onların aileleri hepimize emanettir. Onlar en değerli varlıklarını bu ülke için feda etmişlerdir. Onların onuru, bizim onurumuzdur, bunu özellikle bütün vatandaşlarıma hatırlatmak istiyorum. Mahallelerinde, çevrelerinde, köylerinde, şehit ailelerini ziyaret etsinler, onları hep sahiplensinler.

Ayrıca bayramlar vesilesiyle, ailelerimizi ziyaret ederken, bazen şehirlerarası seyahatler yapıyoruz. Burada bütün vatandaşlarımın dikkatini çekmek istiyorum. Bayramlar, bize acılı günler haline dönüşmesin. Bunun için seyahat ederken dikkatli olalım. Trafik kurallarını, sonuna kadar uygulayalım. Biraz yavaş gidelim, biraz gecikelim ama, işlerimiz güç olmasın ve bayram günlerini acıya çevirmeyelim. Ben tekrar, bütün vatandaşlarımın, ayrı ayrı bayramlarını tebrik ediyorum, küçüklerimin gözlerinden öpüyorum.

Ve bu mübarek günlerin, bütün halkımız, milletimiz ve ülkemiz için hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2009 Perşembe 17:07:01
Güncelleme :26 Kasım 2009 Perşembe 18:14:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?