3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Cumhurbaşkanı Rusya'dan döndü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, anayasa değişikliği tartışmalarıyla ilgili olarak, "Bu konuda geniş bir konsensüs olduğunu biliyorum ama iç politika konuları karışınca zorlaştığı kanaatindeyim. Ümit ediyorum ki uygun bir ortamda bunlar gerçekleşecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Rusya temaslarını tamamlayarak yurda döndü. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak, saat 14.35'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Gül'e temaslarında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile kalabalık bir heyet eşlik etti.

Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Gül, Rusya ziyaretinin oldukça yararlı geçtiğini ve temaslarında iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel konuların da ele alındığını aktardı. Rusya ile ikili ilişkilerin artırılmasına ilişkin yol haritasının imzalandığını söyleyen Gül, bu söz konusu haritanın kapsamlı bir işbirliğini öngördüğünü vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, Rusya ziyaretinde ayrıca iki ülke arasındaki iş konseyi toplantısına katıldığını belirterek, "Rusya ile ticaretimizin önünde bazı sorunlar vardı. Bu sorunların çözümü konusunda olumlu temaslarda bulunduk" diye konuştu.

Gül, Rusya ziyaretinin ardından Tataristan'ı da ziyaret ettiğini hatırlatarak, bu ülkeyi ziyaret eden ilk Türk cumhurbaşkanı olmasının kendisini mutlu ettiğini ifade etti. Tataristan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2002 yılında 17 milyon dolar olduğunu hatırlatan Gül, bu rakamın 2.5 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Gül, İsrail ile yaşanan diplomatik krizin hatırlatılması üzerine, "Bu konuda karşılıklı açıklamalar yapıldı" demekle yetindi. Gül, anayasa değişikliği tartışmalarını ise şöyle değerlendirdi:

"Ben her zaman anayasa değişikliğiyle ilgili görüşlerimi kamuoyu ile paylaşıyorum. Bu konuda geniş bir konsensüs olduğunu biliyorum ama iç politika konuları karışınca zorlaştığı kanaatindeyim. Ümit ediyorum ki uygun bir ortamda bunlar gerçekleşecektir."

iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2009 Pazar 15:33:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?