3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'Da vinci' şifa dağıtmaya devam ediyor

Türkiye'de sadece 5 tane bulunan 'Da Vinci' ameliyat robotlarından birine sahip olan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 5 ayda 42 ameliyat başarıyla yapıldı.

NASA tarafından uzaydaki astronotları ameliyat etmek amacıyla üretilen, daha sonra tüm dünyaya yayılan ameliyat robotu 'Da Vinci', Türkiye'de de şifa dağıtmaya devam ediyor. Türkiye'de 3'ü İstanbul olmak üzere 4 merkezde bulunan cihaz, daha az kesi, daha az ağrı ve daha az kanama ile hastaların çok kısa süre içinde sosyal hayatına geri dönmesini sağlıyor. Ameliyat robotu 'Da Vinci'ye 28 Şubat 2009 tarihinde kavuşan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 5 aylık sürede 42 prostat kanseri ameliyatını başarı ile yaptı.

Da Vinci'yi tanıtmak amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Atatürk Hastanesi yönetimi, ameliyat robotunun tüm maharetleri basın mensupları ile paylaşarak, isteyen basın mensuplarına robotu kullandırdı.

Ameliyat robotu Da Vinci hakkında bilgi veren Atatürk Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. Derya Balbay, robotik cerrahinin ilk olarak 2000 yılında kullanılmaya başlandığını belirterek, "Da Vinci ameliyat robotundan dünyada bin 300 tane var. Bunun 5 tanesi Türkiye'de bulunuyor" dedi. Da Vinci ile yapılan ameliyatların avantajları hakkında bilgi veren Balbay, "Prostat kanseri ameliyatlarında en çok çekinilen şey, idrar tutma mekanizmasının zarar görmesi ve cinsel fonksiyonları sağlayan sinirlerin korunamaması. İşte bu ameliyat robotu ile yapıldığında, dokular aydınlatma ve büyütme ile çok iyi görüldüğünden, her iki mekanizma da daha iyi korunabiliyor" diye konuştu.

Balbay, üroloji alanında tercih edilen ameliyat robotunun çocuk, kadın hastalıkları, genel cerrahi gibi alanlarda da kullanılabileceğini vurguladı.

ROBOT İLE AMELİYAT 5 BİN 200 TL

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Balbay, vatandaşların robot ile ameliyata sıcak baktığını ve hiçbir olumsuz tepkiyle karşılaşmadıklarını söyledi. Robot ile ameliyat maliyetinin 5 bin 200 lira olduğunu ifade eden Balbay, "Bu rakam, ABD ve Avrupa'ya kıyasla çok çok küçük bir rakam olarak kalıyor. Çünkü ameliyat robotu ile ABD'de bir ameliyatın 30 bin dolar, İtalya'daki bir ameliyatın ise 50 bin euroya mal olduğunu biliyorum" şeklinde konuştu. Balbay, ameliyatlara devlet katkısına ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı'nın çalışmasının sürdüğünü bildirdi.


GAZETECİLER ROBOTU KULLANIRSA

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Metin Doğan ile Hastane Başhekim Yardımcısı Şanal Tosun'un da hazır bulunduğu bilgilendirmenin ardından, ameliyathaneye inilerek Da Vinci'nin maharetleri basın mensuplarına gösterildi. Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. Balbay, Da Vinci ile bir hasta yerine temsili olarak bir domatesi ameliyat etti. Konsoluna oturup robotun maharetlerini anlatan Balbay, daha sonra yerini basın mensuplarına bıraktı. Basın mensupları da ameliyat masası üzerinde hem anons çekti hem de domatesi salçaya çevirdi.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 15:13:44
Güncelleme :13 Ağustos 2009 Perşembe 15:26:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?