3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Danıştay'ın yeni binasının temeli atıldı

DANIŞTAY'IN YENİ BİNASININ TEMEL ATMA TÖRENİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danıştay Başkanlığı'nın yeni binasının temel atma törenine katıldı.

Danıştay'ın Eskişehir Yolu 8.kilometre Lodumlu mevkiinde yapılacak olan yeni binasının temeli düzenlenen törenle atıldı. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı

Ahmet İyimaya, yüksek mahkeme üyeleri ile görevde ve emekli olan yargı mensupları katıldı. Törene, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ise katılmadı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Sefer Akkaya, inşaat hakkında bilgi verdi. İnşaatın yapıldığı arsa kuzeyden güneye doğru 105 meyille yükseldiğine işaret eden Akkaya, inşaatın yapıldığı alanın uçuş sahasında kalması nedeniyle uçuş hattı değerlerinin de dikkate alındığını söyledi. Projenin 4 bölümden oluştuğunu ve projenin toplam alanının 72 bin 488 metrekare olduğunu belirten Akkaya, "Bu inşaatımızda ülkemizin sahip olduğu son teknolojik malzeme ve teknikler kullanılacak olup, Danıştay hizmet binasının bir prestij bina olarak bitirilmesi sağlanacaktır" dedi.

DANIŞTAY BAŞKANI'NIN KONUŞMASI

Danıştay Başkanı Mustafa Birden ise konuşmasına Tokat Reşadiye'de terör örgütünün düzenlediği hain saldırıda şehit olan 7 askerin ve Bursa'da meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı. Danıştay'ın mevcut binasının fiziki olarak yetersizliklerine değinen Birden, dava dosyalarının odalara sığmadığını bir odada üç hakimin görev yaptığını, kalemlerde ise 8-10 kişinin çalıştığını söyledi. Mevcut binanın araç trafiğinin yoğun olduğu bir yerde olduğuna işaret eden Birden, gerek güvenlik gerekse araçların parkı konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Birden, "Bütün bu olumsuzlukların giderilmesi ve yargısal hizmetin etkin bir sunumunun sağlanabilmesi için geçmiş Danıştay yönetimlerince ve Danıştay'ın kuruluş yıldönümlerinde dile getirilen yeni hizmet binasının yapılması bizim için hayati öneme sahiptir" diye konuştu.

Yeni hizmet binası için düzenlenen yarışmada Cem Açıkol'un hazırladığı projenin birinci seçildiğini belirten Birden, binanın maliyetinin 2008 yılı rakamlarına göre 112 milyon 500 bin TL olduğunu ifade etti. Yargı hizmetlerinin etkin ve hızlı bir biçimde verilmesi için donanımlı ve çağdaş binalara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Birden, medeni ve gelişmiş ülkelerde yargıya duyulan saygının bir göstergesi olarak en çağdaş binaların yargının hizmetine sunulduğunu, devlet imkanlarından yararlanmada yargıya önem ve öncelik verildiğini söyledi. Birden, "Yargıya yapılan harcamanın bireyin hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasına, toplumsal huzura, barışa dolayısıyla devletin ve milletin geleceğine yatırım olarak düşünmekteyiz" şeklinde konuştu.

Yeni hizmet binasının yapılmasında kendilerini destekleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Birden konuşmasını "Hukuk devleti ve laikliğin teminatı olan Danıştayımızın milletimize adalet dağıtma görevini yeni binada da devam ettireceğine inanıyorum" diyerek bitirdi.

İNŞAATIN TEMELİNİ GÜL ATTI

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül, Orgeneral Başbuğ, Başbakan Yardımcısı Arınç ve diğer protokol ile birlikte kürsüye getirilen butonlara basarak, inşaatın temelini attılar. Gül, "Hayırlı uğurlu olması temennisiyle, temeli atıyoruz. Beklentimiz, vaktinden önce bunun en güzel şekilde bitirilmesi" dedi. Yüklenici firma sahibinden inşaatın zamanından önce bitirilmesine ilişkin söz alan ve bunun Danıştay Başkanı Mustafa Birden'e söyleyen Gül, "Binanın mümkünse vaktinden önce en güzel şekilde ama taviz verilmeden bitirilmesini bekliyoruz. Başarılar diliyoruz. Kazasız ve belasız bir inşaat ümit ediyoruz. İnşallah vakti geldiğinde açılışını da hep birlikte böyle yapmak imkan olur" diye konuştu.

Tören alanında Türk bayrağı, Atatürk ve Cumhurbaşkanı Gül'ün fotoğrafları vinçler üzerine asılırken, protokol ve diğer davetliler için 2 ayrı çadır kuruldu. Cumhurbaşkanı Gül ve diğer protokol üyeleri, soğuk havaya karşı, önlerine konulan ısı panelleriyle korundular.

DANIŞTAY'IN YENİ BİNASININ TEMEL ATMA TÖRENİ
İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 14:01:04
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 15:34:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?