3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Demokratik açılım dış basında

Hükümetin Türkiye'de yaşayan Kürtlerin durumunun iyileştirilmesi yönünde atacağı demokratik açılım dış basında geniş yer buldu.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Türkiye'de demokratikleşme kapsamında Kürt sorununun çözümüne yönelik olarak başlatılan girişimlerin dış basındaki yansımasını içeren bir bülten hazırladı. Bültende 19 ülkedeki basın yayın organlarında yayınlanan konuya ilişkin haber ve yorumlara yer verildi. Dış basında kürt açılımı şu şekilde yer buldu:

İNGİLİZ BASINI
Reuters'in, "Türkiye Kürt Reformlarıyla PKK'lı Öcalan'a Engel Olabilir", "Türkiye: Kürt Sorununa Çözüm Getirebilecek Adımlar Üzerinde Çalışıyoruz", "Türkiye Kürt meselesini demokratik bir yolla sona erdirmek istiyor" başlıklarını öne çıkardı.
Guardian gazetesi ise "Türkiye Barışa mı Hazırlanıyor?" başlıklı makaleye yer verdi.

ALMAN BASINI
Alman basınında konuyla ilgili olarak yayımlanan yorumlarda Berliner Zeitung, "Erdoğan Kürtleri Keşfetti" başlığını kullanırken Nürnberger Nachrichten, "Türkiye İçin Fırsat - Türkiye Kürt Sorununun Üstesinden Gelmek İstiyor", başlığı altında "Ankara nihayet Kürt sorununu çözebilir" denildi. Der Tagesspiegel "Türkiye Kürtlere Doğru Yöneliyor",
Frankfurter Allgemeine Zeitung, "Ankara'nın Kürt sorunu çözümü için planı", Financial Times Deutschland, "Türk Başbakanı Kürtlere doğru adım atıyor" başlıkları yer aldı.

AVUSTURYA BASINI
Avusturya basınında konuya ilişkin yayımlanan haberlerde ise, Wiener Zeitung "Gül, Kürtlere Daha Fazla Hak Tanınmasından Yana", Der Standard "Barış Planı Radikal Bir Tabuyu mu Kırıyor?", Die Presse "Erdoğan Kürt Açılımı Planlıyor", "Çözüm için ülkenin siyasi konjonktürü uygun" başlıkları kullanıldı.

FRANSIZ BASINI
AFP tarafından yayımlanan haberlerde, "Cumhurbaşkanı Gül, Kürtlerle İlgili Eşitsizlikleri Kabul Etti", "Ankara Kürt Asilerle Mücadelede, ABD ve Irak'tan Daha Fazlasını Bekliyor" başlıkları kullanıldı.

İTALYA BASINI
Corriera Della Sera "Türkler ve Kürtler İçin Bir Fırsat", APCOM ajansı "Cumhurbaşkanı Gül: Demokrasi Standartlarını Yükseltmek Gerekir" başlığını kullandı.

İSPANYA BASINI
El Pais Gazetesi "Erdoğan, Türkiyeli Kürtlerle diyalog yolunu açıyor" başlığını, Diario Sur ise "Erdoğan Kürtlerle diyalogu hızlandırıyor" başlığını kullandı.

BELÇİKA BASINI
Le Soir Gazetesi "Türk Kürdistan'ında Umut Rüzgarları" başlığı altında "Ankara, Kürt sorununa çözüm bulmak için "Tarihi bir fırsatla karşı karşıya" dedi.

İSVİÇRE BASINI
Neuzürcher Zeitung Gazetesi "Erdoğan'dan Kürtlere Köprü", "Türk hükümetinin Kürt Politikasına hareket geldi" başlıklarını kullandı.

YUNANİSTAN BASINI
Antenna TV "Ankara'nın Irak ve ABD'ye Kürt asileri konusundaki baskıları",
IN.GR-haber sitesi "Ankara Kürt sorununa demokratik çözüm vaat ediyor" başlıklarını kullandı.

BULGARİSTAN BASINI
Bulgaristan'da yayımlanan Dnevnik gazetesi açılım haberini ''Ankara Kürt sorununa barışçıl çözüm getiriyor'' şeklinde okuyucularına duyurdu.

AMERİKAN BASINI
AP ajansı, "Türkiye Kürt sorununun çözümü ile ilgili plan üzerinde çalışıyor. Planın ayrıntıları bilinmiyor ancak Türkiye Kürtlere daha fazla hak tanımaya hazırlanıyor" başlığı ile haberi okuyucularına duyurdu.

İRAN BASINI
Tahran Radyosu "Türkiye'de Kürt Sorununa Çözüm İçin Düğmeye Basıldı", "Türkiye Kendi İradesiyle Çözüm Üretecek" başlıklarını kullandı. IRNA haber ajansı gelişmeleri, "Ankara: 'Kürt Sorununu Çözmek İçin Türkiye'nin Demokratik Gayretleri Sürüyor", "Erdoğan PKK İle Her Türlü Siyasi Diyaloğu Reddetti", "Erdoğan, Ülkesinin Kürt Sorununu Çözmek İçin Harekete Geçti" başlıklarıyla duyurdu.
Katar'ın El Cezire televizyonunu ise konuyu internet sayfasında, ''Kürt meselesinin çözümü için Türkiye'den çağrı'', "Türkiye PKK'ya karşı harekete geçilmesini istiyor" şeklinde yer aldı.
Demokratik açılım haberi Rusya, Lübnan, Mısır ve diğer Arap basınında da geniş olarak yer aldı.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 16 dilde bütün dünyayı takip ettiklerini, uluslararası 20 haber ajansı ile yabancı gazete, radyo, televizyon yayınlarını web sayfalarıyla birlikte izlediklerini belirtti. Melek, "Dünyanın neresinde Türkiye'yi doğrudan veya dolaylı ilgilendiren bir haber ya da yayın varsa bulup takip ediyoruz. Yurt dışındaki haberleri ve yayınları ilgili makamlara ve kamuoyuna ulaştırıyoruz. Demokratik açılımla ilgili yansımaları da
yakından takip ediyoruz" dedi

İha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2009 Pazartesi 14:59:35
Güncelleme :10 Ağustos 2009 Pazartesi 15:11:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?