3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Doğalgaz miktarında düşüş!

Enerji Bakanlığı yetkilileri, Rusya'dan Türkiye'ye Ukrayna üzerinden gelen doğalgaz miktarında düşüş yaşandığını ancak bu düşüşün tüketim ihtiyacını karşılamayı olumsuz etkileyecek oranda olmadığını bildirdi.

Alınan bilgiye göre, Türkiye'nin Ukrayna üzerinden geçen Battı Hattı yoluyla Rusya'dan aldığı günlük doğalgaz miktarı 40 milyon metreküpten 38 milyon metreküpe düştü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, İHA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bu hattan talebinin zaten 38-40 milyon metreküp olduğunu belirterek, "Dolayısıyla biz olumsuz etkilenmiyoruz. Zaten tüketimimizi karşılıyor" dedi.

Gaz miktarının ancak 40'tan 10-20 milyon metreküplere inmesinin olumsuz etkileri olabileceğini ve tedirginliğe neden olabileceğini söyleyen yetkili, iki metreküplük düşüşün Türkiye için olumsuz olmadığını kaydetti. Düşüşün sürmesi konusunda bir endişe olup olmadığına ilişkin ise yetkili kaynaklar, "Yarın ne olacağını kimse bilemez, bazen beklenmedik şeyler oluyor. Ama şu anda böyle bir durum söz konusu değil. Kaldı ki biz her kışa girerken hazırlıklarımızı yapıyoruz. Geçen yıl İran'dan kesinti oldu. Bu tür kesinti ihtimallerine karşı hazırlıklarımız var" diye konuştu.

Gaz miktarındaki düşüşün Rusya tarafından mı yapıldığı yoksa, Ukrayna'nın mı kendi kullanımı için aldığı yönündeki bir soruya ise yetkili, "O detaya girmeye gerek yok. Önemli olan ciddi düşüş olmaması. Bazen bu tür düşüşler olur. Rusya ve Türkiye arasında şu ana kadar böyle bir sorun olmadı. Zaten açıklamalarda da var. Ukrayna'daki son durumun etkisi mutlaka güzergah üzerindeki ülkelere olacaktır. Ama bizi şu an itibariyle etkilemedi" yanıtını verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 17:32:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Haluk Balaban IP: 88.231.174.xxx Tarih : 4.01.2009 22:41:32

Ukraynanın bile 4 milyar metre küp doğalgaz deposu mevcut türkiyede binlerce yeni abone yapıp milletin elini kolunu bağlayıp kazık atana kadar sizde depolama yapsaydınız Tuz gölünün altındaki tabii mağaraları kullanacak projeler vardı ne oldu ? moskof gazı kestimi elektrik ısınma bitti. Türkiyenin 170 sene yetecek kömür rezervi varken termik santral yapmadınız herşeyimizi gaza bağladınız. nükleer santrallarıda unuttunuz. yaptığınız yanlışlıkları bu millet anlayacak sizi kara kömürlerde aklayamayacak..!