3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

DSP'de çatlak büyüyor

DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün, 5 milletvekilinin partiden ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevkinin, seçimden sonra olağanüstü kurultayı toplama yönünde başlattıkları girişimin önünü kesmeyi amaçlayan bir adım olduğunu savundu.

Birgün, "Belki bu girişimi etkisizleştirmek, bizim konuşma ve siyaset yapma hakkımızı elimizden almak için yapılan, klasik, demokrasiyle yönetilmeyen partilerin bir uygulaması. Yanlış bir uygulama. DSP'ye yakışmayan bir uygulama" dedi.

DSP Başkanlık Divanı'nın; Ahmet Tan, Recai Birgün, Tayfun İçli, Mücahit Pehlivan ve Emrehan Halıcı'yı, CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek verdikleri gerekçesiyle ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na sevketmesinin ardından 5 milletvekili parti yönetimine karşı bayrak açtı. Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan DSP İzmir Milletvekili Birgün, 'Ecevit'in partisinden atılıyor musunuz?' sorusu üzerine, şu an öyle birşeyin sözkonusu olmadığını belirterek, bunlarıbasından öğrenmenin kendisini ayrıca üzdüğünü kaydetti.

"Keşke hakkımızda disiplin kavuşturması yapıldığını önce partimiz bize iletseydi" diye konuşan Birgün, bunun, işin ayrı bir handikapı olduğunu söyledi. 5 milletvekilinin disipline sevkinde Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemeye yönelik yaptıkları açıklamaların gerekçe gösterildiğine işaret eden Birgün şunları söyledi:
"DSP yönetiminin Ankara'da aday göstermediğini hatırlamak gerekiyor. Acaba DSP yönetimi Ankara'da aday göstermeyerek kime destek verdi.

Eğer bizim yaptığımız bir parti suçuysa, o zaman parti yönetimin tamamının da ihraç kararıyla disiplin kuruluna sevki gerekiyor. Gerekçe aynı. DSP yönetimi Ankara'da aday çıkarmayarak Sayın Karayalçın'a destek olduğunu zımnen açıklamıştır. Biz de bunu belge olarak imzalayarak, 'Ankara'da Karayalçın destekleniyorsa İstanbul'da da Kılıçdaroğlu desteklensin' dedik. Bunun bir parti suçu olduğunu düşünmüyorum. Bunun altında başka şeyler yattığını da biliyoruz. Seçimden sonra bazı girişimlerde bulunmayı düşünüyorduk. Bu girişimlerin önünü kesmek için atılan bir adım. DSP'ye yakışmayan bir adım. Sonucu hep beraber takip edeceğiz."

Birgün, henüz ellerine resmi bir tebligat ulaşmadığını belirterek, Pazartesi günü Parti Meclisi toplantısına katılacağını ve orada ne karar çıkacağını göreceklerini ifade etti. Disiplin Kurulu'na sevk kararının nasıl alındığını bilmediklerini kaydeden Birgün, tedbirli alınmışsa ve bunun kendilerine tebliğ edilmesi halinde ise toplantıya katılamayacağını söyledi. Birgün, 'Bu konuda Rahşan Ecevit'in düşüncesi ne?' sorusu üzerine, Rahşan Ecevit'in daha önce parti yönetimine yönelik yaptığı, 'Ya Ecevit'in adını kullanmasınlar ya da partinin adını değiştirsinler' açıklamasına ekleyeceği birşey olmadığını söylediğini dile getirdi.

'Sizce bu parti içinde bir Ecevitsizleştirme politikası mı?' sorusu üzerine Birgün, "Takdir kamuoyunun. Bizim seçimlerden önceki duruşumuz çok net ortada. Sürekli DSP yönetiminin, DSP'nin felsefe ve ilkelerinden saptırıldığını, yanlış kararlar alındığını hep söyledik. Şimdi ihraç edildiğimize göre takdir kamuoyunun" şeklinde konuştu.

'Engellenmek istenen girişiminiz neydi?' sorusuna Birgün şu karşılığı verdi:
"Biz yönetimin başarısız olduğunu ve DSP felsefe ve ilkelerinden çıktığını iddia ediyoruz. Bu nedenle seçimlerden sonra bir olağanüstü kurultay hazırlığımız vardı. Sanıyorum yönetim bunu duydu. Çünkü bunu gizli kapaklı yapmıyorduk. Belki bu girişimi etkisizleştirmek, bizim konuşma ve siyaset yapma hakkımızı elimizden almak için yapılan, klasik, demokrasiyle yönetilmeyen partilerin bir uygulaması. Yanlış bir uygulama. DSP'ye yakışmayan bir uygulama."

Birgün, bu 5 isimden birinin adaylığının gündemde olup olmadığı sorusu üzerine aralarında böyle bir adayın konuşulmadığını söyledi. DSP'yi daha ileriye taşıyabilecek bir aday arayışında olduklarını hatırlatan Birgün, hangi aday partiyi aynı felsefe ve ilkelerle ileriye taşıyacaksa onu destekleme kararı aldıklarını, isim üzerinde bir uzlaşının sözkonusu olmadığını vurguladı.

Birgün, "Siyasette her zaman seçenek vardır. Önemli olan bunların en iyisinin bu partinin başına getirilmesidir. İsimler üzerinde durmak doğru değil. Çıkan adayları DSP delegeleri değerlendirecektir. Genel Merkez yönetimi olağanüstü kurultay kararı almasa bu karar zaten kendiliğinden alınacaktı" şeklinde konuştu.

Birgün, 'Sizce Zeki Sezer yeniden aday olacak mı?' sorusuna, "Ben Sayın Zeki Sezer'in bu saatten sonra, aldığı bu sonuçlardan sonra tekrar aday olmasını çok etik bulmuyorum. Doğru da bulmuyorum. Ama takdir kendisinindir. Önce adaylar çıkacak. DSP delegeleri bu adaylar içinden hangisini uygun görürse onu seçecektir" karşılığını verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 16:25:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?