3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Eczacılar geri adım atmıyor

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, İlaç Alım Protokolü'nü fesh ettikten sonra hükümetten gelen sert açıklamaları aynı üslupla yanıtlayarak, "Hükümet bugünlerde IMF ile görüşme masasında olabilir, ama biz ümüğümüzü sıktırmayacağız. Biz, uzlaşmadan yanayız, ama dayatmaları da kabul etmiyoruz" dedi.

Bakan Çelik'in, 'TEB eczacılara mahalle baskısı yapıyor' sözlerini değerlendiren Çolak, TEB'i devre dışı bırakıp eczacılarla bire bir sözleşme yoluna giderek eczacılara asıl mahalle baskının hükümet tarafından yapıldığını söyledi.

Çolak, 52 eczacı odası başkanı ile yaptığı değerlendirme toplantısı sonunda basın toplantısı düzenledi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile imzaladıkları İlaç Alım Protokolü'nün 1 Şubat 2009 itibariyle fesh edilmiş olacağına dair bir ihtarname yolladıklarını hatırlatan Çolak, bu ihtarnameye yanıtın doğrudan Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in ağzından medya aracılığıyla geldiğini bildirdi.

Bakan Çelik'in sorunlarını eczacılarla değil, Türk Eczacıları Birliği ile olduğunu, sorun 16 Ocak'a kadar çözülmezse TEB'i devre dışı bırakacaklarını belirttiğini aktaran Çolak, "Herşeyden önce biz, Anayasal ve yasal zeminden dayanak bulan bir meslek örgütü olarak, bu ülkenin bir kurumuyuz. Türk Eczacıları Birliği Kanunu'nun ilgili maddesi, üyeleri adına sözleşme yapma yetkisini sadece birliğimize veriyor. Özellikle altını çizmek istiyoruz: kanun maddeleri sadece bizi değil, herkesi bağlar. Yani Türk Eczacıları Birliği Kanunu Çalışma Bakanlığı'nı da, Sağlık Bakanlığı'nı da bağlar. Üstelik ne ironiktir ki, bu Kanun'un yürütmesi de 'tek tek eczacılarla referandum yapacağım' diyen Sağlık Bakanlığı'ndadır. Kendisi de seçimle gelmiş ve demokrasiye inandığına inanmak istediğimiz bir sayın bakanın seçilerek gelmiş kişileri değil de direk eczacıları muhatap alacağını ve meslek örgütünü muhatap almayacağım söylemesini çok büyük bir talihsizlik olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Çolak, 22 bin eczacının TEB'in devreden çıkarılması halinde anlaşmaya gitmeyeceklerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na dilekçe ile bildirdiğini söyledi.

TEB Başkanı Çolak, basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çolak, Bakan Çelik'in, 'TEB eczacılara mahalle baskısı uyguluyor' sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Mahalle baskısı bize yakışmaz. Biz demokrasiyi içine sindirmiş 52 yıllık seçilmiş bir örgütüz. Bu tartışmalardan sonra 22 bin meslektaşımız dilekçe ile bize destek verdi" cevabını verdi.

TEB'in kaos çıkarma ve vatandaşı ilaçsız bırakma gibi bir tavrının olmadığını anlatan Çolak, bürokratlarla çözemedikleri sorunu Bakanlarla çözmeyi arzu ettiklerini kaydetti.

Çolak, TEB'in devre dışı bırakılarak eczacılarla bire bir sözleşme yoluna gidileceği açıklamalarını ise, "Hiç bir eczacı çözülmez. Geçmişte bunları yaşadık. Tarihin tekrar tekerrür etmesini istemiyorlarsa denesinler" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, TEB yöneticileri, 22 bin eczacının gönderdiği dilekçeleri yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na teslim edecek.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 21:09:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?