3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Eczacılar kepenk kapattı

ECZACILAR KEPENK KAPATTI

Eczacılar, ilaç fiyatlarında gerçekleştirilen indirimi protesto için bir günlük kepenk kapatma eylemi başlattı.

Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından düzenlenen kepenk kapatma eylemi TEB yöneticilerin katılımıyla Çukurambar Natura Eczanesi'nde başlatıldı.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, burada yaptığı açıklamada, 320 tane delegelerinin olduğunu belirterek genel kurula gelecek olan arkadaşlarıyla olabilecek gelişmeleri enine boyuna tartışacaklarını kaydetti. TEB Başkanı Çolak, demokratik bir ortamda olabilecek her şeyi tartışacaklarını vurgulayarak, "Neler olabilir, her şey olabilir, burada 7 bin eczane sadece piyasanın insafına terk edilerek ortadan kaldırılıyorsa, bunun da sonu gelmeyecekse, 2004'ten bu yana aynı yöntemlerle üstümüze geliniyor. Bunlardan da bir sonuç alınamadığı görülüyor, demek ki bu işler devam edecek. Onun için biz burada ciddi bir karşı duruş hep birlikte örgütleyeceğiz. Bunun adı ne olur, buna büyük kongre karar verir. Ben şimdi burada büyük kongrenin önüne kesecek bir delege olarak öncelikli bir şey söylemem çok doğru değil. Ama bizim genel kurullarımız çok hararetli ve hareketlidir.

Bu hararet ve hareket içinde her sonuç çıkabilir. O sonuçlarda yöneticiler tarafından hayata geçirilir. Onun için 11-12-13 Aralık bizim için tarihi bir öneme sahip bir kongre" dedi.

"Radikal kararlar alınabileceğini söylediniz. Bunlar ne olabilir?" şeklindeki soru üzerine Çolak, "Her şey çıkabilir. Sürekli kapatma da çıkabilir, sözleşme feshi de çıkabilir. Şöyle bir şey çıkar diyerek kongreyi oraya doğru yönlendirmek çok doğru bir şey değil. Sonuçta ben TEB Genel Başkanıyım. Şu anda benim söyleyeceğim şey, herkes tarafından itibar görebilir, oraya doğru kanalize olabilir. Benim istediğim şey şudur; kongre bunu özgürce tartışsın. 3 günlük demokratik bir ortamda özgürce tartışsın. Bu sorunu çözebilecek kararı kendi iradesiyle ortaya koysun" karşılığını verdi.

Bir başka sorusu üzerine Çolak, "Eczacılarımız vatandaşları mağdur etmeyecek. Nöbetçi eczaneler vasıtasıyla bunu sağlayacağız. Zaten bugün nöbetçi eczane sayısı 2 katına 3 katına çıkardık, çalışma günü olduğu için bir mağduriyet olmasın istedik. Sözleşmeden doğan onlarında hakları var bizimde haklarımız var. Tek taraflı anti demokratik bir biçimde çözüm söz konusu değil" karşılığını verdi.

"Eczacıların zararlarının karşılanması" ile ilgili yapılan açıklamalar hatırlatılması üzerine ise Çolak, "Zararların karşılanmasıyla ilgili sadece yapılan iş dün, bizim eczacılık hizmetini sürdürebilmemiz konusunda istediğimiz taleplerin bir kaç katını sanayicilere masada bıraktılar. Bir anlamda sanayicilere örtülü bir zam verdiler. yani önce aldıklarını sanayicilere vererek sorunu onlarla çözdüler. Ama sorunu bizimle çözmeyi tercih etmediler. Biz zararlarımızın karşılanması noktasında bugüne kadar devletin yardımını alamadık. İlaç fiyat kararnamesi ve ona açıklık genelge olmasına rağmen dün Sayın Bakan 3 tane dernek yöneticisinin bunu imza altına aldığını söylüyor. Kararname ve genelge var. Buna uymayan sanayici 3 tane dernek yöneticisinin kararına mı uyacak. Onlar uymasa da eczacılar gereğini yapacak. O ilaçları yarından itibaren depolara iade edip zararlarını tazmin edecekler" diye cevap verdi.

Bir gazetecinin "Resmi gazetede sabah yayınlanan genelge değişikliği var. Ek 6. madde konuldu. Bazı ilaçlara ıskonto uygulanmayacağı belirtiliyor. Bunun size bir katkısı olur mu?" şeklindeki sorusuna Çolak, "Türkiye'de 7-8 bin çeşit ilaç var. Bunun bir kısmına zaten uygulanması söz konusu değil. 3 bin küsur kısmına uygulanacaktı. Onları açıklamışlar. Bunların büyük bir kısmı da röntgen, tomografilerde kullanılan ilaçlar bizimle çok ilgisi olmayan ilaçlar" cevabını verdi.

"Görüşmelerden bir netice alabildiniz mi?" yönündeki bir sorusu üzerine ise Çolak şunları söyledi:

"Biz dün görüşmemizi yaptık. Ali Babacan ve Sayın Ömer Dinçer ile akşam 7.30-08.30 arası. O görüşmeden bir netice alamadık."

"Başbakanla bir görüşme talebinde bulundunuz, cevap geldi mi?" şeklindeki bir başka soru üzerine ise Çolak, "Hayır cevap gelmedi. Sadece Ali Bey'den cevap geldi. Sonuç alamadık. Dolayısıyla bugün gereğini yapıyoruz" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından Çolak beraberindeki eczacılar sembolik olarak eczanenin kepengini indirdi.

ECZACILAR KEPENK KAPATTI
ECZACILAR KEPENK KAPATTI
ECZACILAR KEPENK KAPATTI
ECZACILAR KEPENK KAPATTI
ECZACILAR KEPENK KAPATTI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2009 Cuma 16:52:02
Güncelleme :4 Aralık 2009 Cuma 16:52:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?