3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Eczanelerde 'paralı ilaç' dönemi

Türk Eczacıları Birliği (TEB), sözleşme hükümlerinin yerine getirilmediğini gerekçe göstererek, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Maliye Bakanlığı ile sözleşmelerini fesh etti.

Böylece SSK'lı, Bağ-Kur'lu, Yeşil Kartlı ve Emekli Sandığı'na tabi memurlar ilacı 'parayla' satın alabilecek.TEB Başkanı Erdoğan Çolak, "Bu sözleşmesizlik döneminin sorumlusu Türk Eczacıları Birliği değil, taleplerimize kayıtsız kalan bürokratların uzlaşmaz tavırlarıdır" dedi.

Çolak, TEB Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, TEB'in uzunca bir süredir Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve SGK ile arasındaki sorunların çözümü için bir çok adım attığını belirterek, defalarca yetkililerle sorunların uzlaşma temelinde çözülmesi için temaslarda bulunduklarını hatırlattı.

Bu temasların hiç birinde bürokratlarda çözüme yönelik bir yaklaşım göremediklerini söyleyen Çolak, "Bu nedenle, biz de sesimizi duyurmak adına 21 Aralık günü, Türkiye'nin dört bir yanından gelen 32 bin kişi ile birlikte sesimizi bir kez daha yükselttik. Bizimle uzlaşmak yerine çatışmayı tercih eden kurum yetkililerini bir kez daha uyardık. Ancak bu sese de kulak verilmedi; hatta vatandaşın sağlık hakkı ve eczacıların meslek hakkı için mücadele eden bizler, ideolojik davranmakla suçlandık. Bizler, sorunların çözümünden yana tutumumuzu hep sürdürdük. Ancak çözüm sürekli bir tarafın fedakarlığı üzerine inşa edilemez. Sürekli bizim haklı olduğumuzu ifade edip, hiçbir şey yapmayanlar bugün itibariyle sözleşmesizlik dönemine geçiş sürecini de hazırlamışlardır" diye konuştu.

Bu süreçte sorumluluğu bulunanları, sağlık hizmetinin sağlık çalışanları tarafından meslek onuruna yakışır bir şekilde sunulmasını sağlamak için ellerini taşın altın koymaya davet ettiklerini kaydeden Çolak, "Çünkü biz yıllardır bu taşın altında ezilerek üstümüze düşen fedakarlığı fazlasıyla gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

TEB ile Maliye Bakanlığı arasında imzalanan sözleşme ile belirlenmiş olan geri ödeme sürelerinin gerçekleştirilmediğini belirten Erdoğan Çolak, buna ek olarak Yeşil Kart ödemelerinde 2007 yılından devreden alacakların miktarının 350 milyon TL'ye (YTL) ulaştığını bildirdi. Çolak, konsolide bütçe ve Yeşil Kart geri ödeme sürelerindeki bu gecikmenin ve ödemelerde yaşanan diğer sıkıntılarla eczanelerin ciddi bir ticari riskin altına sokulduğunun altını çizdi.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"SGK, Yeşil Kart ve konsolide bütçe ödemelerinde yaşanan bu ciddi gecikmelerin yarattığı riskli süreçten eczacının ticari basarı ile çıkması mümkün değildir. Çünkü ilaç alımında devlet tekeldir ve kurumların altlarına imza atmış oldukları sözleşmelerin gereklerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Yerine getirilmeyen sözleşme hükümleri nedeniyle, hem SGK ile hem de Maliye Bakanlığı ile imzalanmış olan sözleşmeleri fesh etmeye karar vermiş bulunuyoruz. Bizler bu basın toplantısından sonra TEB Merkez Heyeti olarak notere gideceğiz ve SGK ile TEB arasında imzalanmış olan protokolün hükümleri gereği aramızdaki sözleşmeyi fesh etmek üzere ihtarname göndereceğiz. Yani bundan tam bir ay sonraki 'sözleşmesiz' döneme geçiş sürecini başlatacağız. Sözleşmesiz dönemin ne olduğu açıktır. Ortada bir sözleşme olmadan, bir tarafın diğer tarafa hizmet sunması mümkün değildir. Yani sosyal güvenlik kapsamındaki vatandaşlar, l Şubat 2009 tarihinden sonra serbest eczanelerden TC Kimlik Numaraları veya karneleriyle ilaç
alamayacaklar. Her ilacın parası fış veya fatura karşılığı tahsil edilecektir. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Bu sözleşmesizlik döneminin sorumlusu Türk Eczacıları Birliği değil, taleplerimize kayıtsız kalan bürokratların uzlaşmaz tavırlarıdır. Sizlerin huzurunda taleplerimizi yineledim. Bu taleplerimizin karşılanmasını, SGK ile birlikte uzlaşı ortamında 2009 ilaç Alım Protokolü'nün imzalanmasını, diğer bakanlık ve kurumlar ile imzalanan sözleşmelerden kaynaklı sorunların çözülmesini ve sonuç olarak sağlık hizmetini meslek onurumuzu koruyarak sürdürmeyi ve vatandaşa ilaç hizmeti sunmaya devam etmeyi istiyoruz. Bizler çatışmanın değil uzlaşmanın zemini yaratmaya hep çalıştık. Ama artık duymayan kulaklara sesimizi bu şekilde duyurmaktan başka bir çaremiz kalmadı. 32 bin kişinin alanlardaki sesini duymayanlar bu sürecin yükünü taşımak zorunda kalacaklar. Bunu bugünden kendilerine hatırlatmak istiyoruz. Bu sorunların giderilmesi hem sağlık hakkının hem de eczacıların meslek haklarının güvence altına alınması demektir. Taleplerimizin 1 Şubat 2009 tarihiyle başlayacak olan sözleşmesizlik dönemine kadar karşılanması için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda sayın Başbakanımız başta olmak üzere, kamuya sağlık hizmeti sunumundan sorumlu olanlar bu görevlerini yerine getirmek üzere harekete geçmeye çağırıyoruz."

Çolak, hükümetten taleplerini ise şöyle sıraladı:

- Muayene ücretinin eczaneler aracılığıyla tahsili uygulamasının sonlandırılması,
- 6643 Sayılı yasanın 39. Madde (j) bendi ile Türk Eczacıları Birliği'ne verilen sözleşme yapma yetkisinin mutlak olarak tanınması,
- 6197 sayılı yasa değişikliğine ilişkin yasa tasarısından eczacı-eczacı ortaklığının geri çekilmesi,
- Avans uygulamasının hayata geçirilmemesi, yüzde 100 ödeme yapılması,
- Kamu kurum ıskontoları yükünün eczacı üzerinden kaldırılması,
- Eczanelerin 1. basamak sağlık kuruluşu olarak değerlendirilmesi,
- Reçete dağıtım sisteminin devamı,
- Hastanelerde eczacı istihdamı sağlanması,
- Günü birlik tedavi uygulamasının kaldırılması,
- Reçete onay sisteminin kesintisiz ve verimli çalışmasının sağlanması,
- Konsolide bütçe ve Yeşil Kart ödemelerinin biran önce yapılması.
- Fiili envanter denetimlerine acilen son verilmesini istiyoruz.

TEB Başkanı Çolak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, 21 Aralık'ta yapılan mitinge ilişkin, "TEB siyasi manevra peşinde" şeklinde sözlerini eleştirerek, "Mitingin siyasi olması için 2-3 bin kişinin gelmesi gerekir. Oysa meydana her kesimden 30 binden fazla insan gelmişti. Bizim ideolojik bir tavrımız yok. Bizim içimizde her türlü görüşten eczacı arkadaşlarımız var ve o gün hepsi mitingi meydanındaydı" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 13:48:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?