3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'Eğitim Her Engeli Aşar' projesi başladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde, Türkiye Beyazay Derneği tarafından organize edilen 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyası, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısıyla başladı.

Sunuculuğunu Beyazıt Öztürk'ün üstlendiği tanıtım toplantısına, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Beyazay Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile Hakan Şükür, Metin Şentürk, Doğa Rutkay gibi spor ve sanat camiasından isimler de katıldı.

Beyazıt Öztürk, yaptığı açış konuşmasında böyle güzel bir projenin için olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, projenin takipçisi olacağını söyledi. Öztürk, kendisinin 'r' harfi söyleme özürlüsü olduğunu da esprili bir dille ifade ederek, "Engelli çocuklarımızın önündeki en büyük engel eğitimsizlik. Eğitimli olan engelli kendi ayakları üzerinde durabilir. Bunun için hem toplum olarak hem de birey olarak buna inanmamız gerekir" dedi.

"ESAS ENGEL EĞİTİMSİZLİK ASLINDA"

Hayrünnisa Gül, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de 8.5 milyon engelli insan bulunduğunu ve bugün burada toplanmak için 8.5 milyon neden olduğunu belirterek, "İlk duyduğumuzda biraz abartılı geliyor. İnanması zor ama gerçek. Nüfusumuzun yüzde 12'si engelli" dedi.

Gerekli imkanların sağlanamadığı için engelli insanların büyük bir çoğunluğunun sokağa bile çıkmadığını ve iş hayatında yer almadığına işaret eden Gül, "Oysa engelli nüfusumuzun birçoğu çalışabilecek ve her alanda üretime katkıda bulunabilecek durumda. Bu insanlarımız, engelleri sebebiyle değil, herhangi bir eğitime sahip olmadıkları için iş bulamıyorlar. Esas engel eğitimsizlik aslında" diye konuştu.

Lokman Ayva ve Metin Şentürk gibi engelli insanların, eğitimle başarılı olabileceğinin birer kanıtı olduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti:
"Engellilerin etraflarındaki kalın duvarları aşıp hayata katılmalarının, bizim ise onları cesaretlendirmemizin vakti geldi de geçiyor. Gelin biraz empati yapalım. Yarın hiçbirimizin engelli olmama garanti yok. Bunu unutmayalım. 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyası, ülkemizde bugüne kadar engellilerin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla başlatılmış en kapsamlı proje. Engellilere deyim yerindeyse 'balık vermeyi' değil, 'balık tutmayı' öğretmeyi amaçlıyor. Engelli insanlarımızın eğitim sistemine dahil edilmesi, bir üst eğitime geçilmesi, okul öncesi eğitim imkanlarına kavuşturulması kampanyanın başlıca hedefleri arasında yer alıyor. Önemli bir diğer hedefi ise toplumsal bilinç oluşturmak. Başta aileler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin engellilerin de eğitim görebileceğine, çalışma ve sosyal hayatta başarılı olabileceğine inanması gerekiyor. Bu yönüyle bu kampanya, aslında sadece engellilere yönelik değil, tüm topluma yönelik bir sosyal sorumluluk projesi."

GÜL'DEN ANNE-BABALARA ÇAĞRI

Hayrünnisa Gül, herkesi kampanyaya sahip çıkmaya çağırarak, "Ben kampanyanın takipçisi olacağım. Sorumluluk hepimizin" diye konuştu. Engelli çocuğu olan ailelere de seslenen Gül, şöyle devam etti:

"Her anne-baba gibi evlatlarınızı çok sevdiğiniz, her türlü tehlikeye karşı korumaya çalıştığınızı biliyorum. Ancak gözümüzden sakındığımız yavrularımızı hayata en iyi şekilde hazırlamak, ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak yetiştirmek de biz anne-babaların görev. Bunu hem kendimize hem çocuklarımıza hem de içinde yaşadığımız topluma borçluyuz. Her anne-baba evladıyla gurur duymak ister. Bırakın engelli çocuklarınız yapacakları harika işlerle onlarla gurur duymanızı sağlasınlar. Çocuklarınız ya hayatın içinde olacak ya da seyirci kalacaklar. Çocuklarımızın hayata seyirci kalmasına izin vermeyin. En büyük engel eğitimsizliktir. Unutmayın, eğitim her engeli aşar."

"SADECE GÖNÜLDEN ENGELLİĞİN REHABİLİTASYONU YOKTUR"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, Özürlüler Yasası'nın çıkmasıyla birlikte engellilerin eğitiminde ve rehabilitasyonunda önemli başarılara imza atıldığını belirterek, "Yasa çıkmadan önce 2003 yılının başında eğitim gören engellilerin sayısı 30 bin idi. Ama şu anda yüzde bin artışla bu rakam 300 bine doğru gidiyor" dedi.

Eğitim gören engelli çocukların sayısındaki bu artışın; devlet okulunun bulunmadığı yerlerde, velilerin çocuklarını özel sektör tarafından işletilen eğitim merkezine götürmesi ve bunun parasının devlet tarafından ödenmesi olduğunu vurgulayan Çelik, "Biz henüz işin başındayız. Daha çok yolumuz var" diye konuştu.
Kampanyada dile getirilen '8.5 milyon engelli var' ifadesinin kimseyi karamsarlığa sürüklemesi gerektiğini ifade eden Çelik, bu 8.5 milyonun içinde diyabet ve kalp hastalarının yer aldığını ancak aslı hedef kitlenin 500 bin civarında olduğunu söyledi. Engelli çocukların eğitime yönelik gerçekleştirilen projeleri anlatan Çelik, "Her türlü engelliğin rehabilitasyonu mümkündür. Bir tek engelliğin yoktur. O da gönülden engelliğin rehabilitasyonu yoktur" şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da, Özürlüler Yasasıyla birlikte engellilerin topluma kazandırılması önemli başarılara imza atıldığını söyledi. "Ancak asıl adım zihniyet değişimidir" diyen Çubukçu, engelli çocuklara sahip aileler başta olmak üzere tüm toplumun eğitim bilincine kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Çubukçu, "Bu zihniyet değişikliği ve değişimi öngören bu kampanyanın başarıya ulaşacağına gönülden inanıyorum" dedi.

BEYAZ, LOKMAN AYVA'YI PROGRAMINA DAVET ETTİ

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ayva ise, yaşamından kesitler sunduğu konuşmasında, eğitimle bu duruma geldiğini ve eğitime devam edip, doktorasını tamamlaya çalıştığını söyledi.

Pek çok engelli çocuğun eğitim imkanların faydalandığını dile getiren Ayva, "İnsanların bu işe, kendileri için öngörülen hayat yerine inanması gerekiyor. Başkasına muhtaç olduğunuz bir hayat, bana ne kadar ait olabilir. Engellilerin iş bulamaması ve toplum hayatında yer almamasının en büyük nedeni eğitimsizliktir" şeklinde konuştu.

Ayva ile programın sunuculuğu üstlenen Beyazıt Öztürk arasında esprili diyaloglarda yaşandı. Öztürk, kampanya kapsamında Ayva'yı sunduğu şov programına davet etti.

Konuşmaların ardından, kampanya tanıtım ve reklam filmleri gösterildi. Daha sonra, sanatçı Eda Resureccion ve engelli çocukların yer aldığı koro, kampanya şarkısı olan, Sezen Aksu'ya ait 'Düş Bahçeleri' adlı eseri seslendirdi. Bu esnada Hakan Şükür ve Doğa Rutkay'ın gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

 Kampanya tanıtım toplantısı, kampanyaya destek veren sponsorlar, sanatçılar, sporcular ve medya temsilcilerine verilen plaketle sonra erdi. Hayrünnisa Gül de, kampanyanın ana sponsoru FİYAPI yetkilisine plaket verdi. Gül'e, toplantısın sonunda iki engelli çocuk çiçek takdim etti. Gül, çocuklara yakın ilgi göstererek, sarılarak basın mensuplarına poz verdi

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 16:41:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?