3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Esnaf da sigorta kapsamına alsın!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların işsizlik sigortası kapsamına alınmaları halinde işsizlik sigortası fonunda yılda 1.4 milyar TL tutarında bir birikimin olacağını söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, küresel kriz nedeniyle işsizliğin her geçen gün arttığını ve işçilerin yararlandığı işsizlik sigortasının esnaf ve sanatkarlara da uygulanması gerektiğini savundu. Ekonomik kriz nedeniyle işsizliğin hızla arttığı bir ortamda işyerini kapatan bir esnafın, bir işyerinde iş bulması ve işçi olarak çalışmasının neredeyse imkansız olduğunu söyleyen Palandöken, "Esnaf ve sanatkarlara da işsizlik sigortası uygulaması bir an önce getirilmelidir. 2 milyon esnaftan ayda 30'ar TL alınacak prime devlet katkısı da eklenince işsizlik fonunda yılda 1,4 milyar TL birikir. Bu para, kısa vadede devlete, orta ve uzun vadede de esnaf ve sanatkarlara can simidi olacaktır" dedi.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın aynı çatı altında toplanmasının ve bu kurumlarca uygulanan sigorta sisteminin de aynı kanunda birleştirilmesinin temel amacının her bir sigorta kanunundaki farklı uygulamaların birleştirilmesi ve tüm kesimlerin aynı uygulamaya tabi olmaları olduğunu ifade eden Palandöken, esnaf ve sanatkarlara işsizlik sigortası uygulanmasının 5510 sayılı Kanunun da amacına uygun olduğunu belirtti. Esnaf ve sanatkarlara uygulanacak işsizlik sigortasından yararlanmasının ihtiyari olması gerektiğini de söyleyen Palandöken, "İşsizlik sigortasında biriken primler, isteyen esnafa tek bir seferde, isteyene aylık şeklinde ödenmelidir. İşsizlik sigortasından alacağı toplu parayı, isteyen esnaf ve sanatkarlar yeni bir işyeri açılışında sermayelerine destek olarak da kullanabilmelidir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2009 Cumartesi 11:51:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?