3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Gökşin Sipahioğlu sergisi Ankara'da

Gökşin Sipahioğlu sergisi Ankara'da

Sipa Press'in kurucusu Gökşin Sipahioğlu'nun "Monsieur Sipa, Photographe" adlı sergisi, Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Sanat Merkezinde yarın açılıyor.
Paris'te yaşayan Gökşin Sipahioğlu'nun da açılışına katılacağı sergi, 28 Nisan'a kadar açık kalacak.

Ankara'daki Fransız Kültür Merkezi ve Paris'teki Maison Européenne de la Photographie (Avrupa Fotoğraf Evi) tarafından düzenlenen sergi, Sipahioğlu'nun meslek hayatı boyunca tanıklık ettiği görüntüleri izleyicilerle buluşturuyor. Sipahioğlu'nun 36 fotoğrafının yer aldığı sergi daha önce Paris, İstanbul ve İzmir'de açılmıştı.

Sergideki fotoğrafların arasında dünyayı sarsan 1968 öğrenci olayları ve Çin'deki ayaklanmalarla ilgili fotoğraflar da yer alıyor.
Sipahioğlu'nun Paris'teki 1968 öğrenci olaylarıyla ilgili çektiği tarihi fotoğrafların yer aldığı bir kitap, geçen yıl nisanda Fransa'da yayımlanmıştı.
Sipahioğlu, 1961'de patlak veren "füze krizi" sırasında Küba'ya girmeyi başaran tek Batılı gazeteci olarak yaptığı röportajlar ve 1968 Paris olaylarını yansıttığı fotoğrafların da aralarında bulunduğu dünyanın sıcak bölgelerindeki çatışmalarla ilgili çalışmalarıyla dünya çapında tanınan bir foto muhabiri olarak biliniyor.
Sipahioğlu, 1973'te kurduğu SİPA'yı maddi sıkıntılar yüzünden 2001'de Fransız medya grubu "Sud Communication"a satmıştı.

SİPA ajansı, 30 milyon civarındaki fotoğraf arşiviyle dünyanın en büyük üç fotoğraf ajansından biri olarak gösteriliyor. Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Sipahioğlu'na geçen yıl "Legion d'Honneur" nişanı vermişti. Fransa Kültür Bakanlığı, Sipahioğlu'nu 2003 yılında sanat ve edebiyat nişanıyla ödüllendirmişti.


 

Referans
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 20:00:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?