3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Hacze karşı formül aranıyor!

BOTAŞ'ın Başkent Doğalgaz AŞ'den alacağını tahsil için haciz yolunu açan ödeme emrini göndermesinden sonra, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın da devreye girmesiyle uzlaşma yolu aranmaya başlandı. BOTAŞ en son 437 milyon TL'lik alacağı için Başkent Doğalgaz AŞ'ye gönderdiği ödeme emri yazısıyla haciz işlemini başlatacağının ilk sinyalini vermişti. Yıldız, dün gazetecilerin soruları üzerine, gaz dağıtım şirketinin tahsilatının en az yüzde 92'sini BOTAŞ'a vereceği bir formül üzerinde çalışıldığını belirtti.

Gökçek ile görüşüldü
Başkent Doğalgaz AŞ'nin hesaplarına ve taşınmazlarına el konulmasından önce uzlaşmazlık için bir çözüm yolu arayışı başladı. Yıldız, Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan ve beraberindeki heyet ile yaptığı görüşme sonrasında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı. Yıldız, BOTAŞ'ın geçen hafta Başkent Doğalgaz'a ödeme talimatı gönderdiğini belirterek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile de görüştüklerini söyledi. Bu konuda karşılıklı anlayış gösterilmesinin önemli olduğunu ifade eden Yıldız, "Ödemelerin yapılandırılması açısından bundan sonra tekrar bu hatalara düşülmemesi açısından kendi tahsilatlarının en az yüzde 92'sini BOTAŞ'a devredecekler" dedi. Hangi yolla devredileceği konusunda çalışmalar yapıldığını dile getiren Yıldız, "Bunun üzerinde yapısal düzenleme üzerinde çalışacağız. Önümüzdeki günlerde teknik detaylar açıklanacak" dedi.

Kökten çözüm için çalışılıyor
BOTAŞ'ın bir kredi kuruluşu olmadığını vurgulayan Yıldız, "Önümüzdeki günlerde bazı yapısal değişikliklere gideceğiz. Bundan sonra geriye dönük borç birikmeleri olmayacak bir şekilde Ankara Büyükşehir Belediye ile çalışma yapıyoruz" dedi. Başkent Doğalgaz AŞ'nin ödeme emrine konu olan miktar dışında önceden de 676 milyon TL'lik borcu bulunuyor. Önceki yıllarda belediyenin borcunu daha rahat ödeyebilmesi için, borcun faiz tutarının silinmesi yoluna gidilerek sadece anapara ödemesi yapılması da uygun görülmüştü. Buna rağmen bir gelişme elde edilemedi. Özelleştirme üzerinden BOTAŞ'a olan borcun ödenmesi düşünülmüş olsa da Başkent Doğalgaz AŞ özelleştirme işleminin tamamlanamaması nedeniyle BOTAŞ yine alacağını tahsil edemedi. BOTAŞ'ın tahsilat yönündeki kararlılığını ortaya koymasından sonra ise bir daha borcun tahsilat sorunu çıkmamasını sağlayacak bir yol aranmaya başlandı. Çalışmaların ise henüz devam ettiği belirtildi. Vatandaşın Başkent Doğalgaz AŞ'ye ödediği doğalgaz paraları artık BOTAŞ'ın kasasına direk olarak gidecek.

BOTAŞ'ın Başkent Doğalgaz AŞ'den alacağını tahsil için haciz yolunu açan ödeme emrini göndermesinden sonra, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın da devreye g...
( KB)
 

...
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 21:29:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?