3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Hakimden suç duyurusu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargılanması yönünde karar veren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın avukatı Baykal Doğan, müvekkili hakkında bazı basın-yayın organlarında çirkin ve iftira niteliğinde haberler yapıldığını, bu konuda suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Avukat Doğan, avukatlık bürosunda düzenlediği basın toplantısında müvekkilinin verdiği kararın ardından bir kısım basın-yayın organlarında yapılan haberlerle kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini, yapılan haberlerin müvekkilinin kişilik haklarına zarar verici nitelikte linç kampanyasına dönüştüğünü söyledi.

Hakim Osman Kaçmaz'ın 24 yılı aşkın bir süredir hakimlik görevini yürüttüğünü üstün başarısı nedeniyle de 13 yıldır da Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı yaptığını belirten Doğan, "Meslek yaşamı bazı basın-yayın organlarının iddia ettiğinin aksine başarılarla doludur. Bütün hakim ve savcılar hakkında yapılan teftişler neticesi ancak sınırlı sayıda hakim ve savcıya verilen 3 pekiyi notla ödüllendirilmiş, mesleğine bağlı ve adalet ilkelerini ön planda tutan yargıçtır. Ayrıca şu an Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığını başarıyla yürütmektedir" diye konuştu.

Müvekkilinin verdiği kararın Anayasa'nın 138/4 maddesinde belirtilen yasama ve yürütme organlarının uymak ve yerine getirmekle yükümlü olduğu kararlardan biri olduğuna işaret eden Doğan, şunları söyledi:

"Bu anlamda bahse konu karara kamuoyunca da Cumhuriyetimizin temel niteliği olan hukuk devleti ilkesi de gözetildiğinde gerekli saygının gösterilmesi gereken bir karar niteliğindedir. Doğaldır ki Cumhuriyete ve demokrasiye olan inancımız gereği bahse konu mahkeme kararı hakkında yetkin olan kişilerce Türk Ceza Kanunu'nda da suç olarak öngörülen soruşturmanın gizliliği ve adil yargılamanın etkilenmemesi ilkelerine uygun ve kamuoyunu aydınlatmaya yönelik olarak bir takım bilimsel görüşler ileri sürülebilir. Ancak kararın kamuoyuna duyulmasından bu yana sürekli bir biçimde müvekkilimin kendisinin ve ailesinin kişilik haklarına saldırı niteliğinde ve davanın soruşturma aşamasında olması nedeniyle soruşturmanın gizliliği ve adil yargılama ilkesinin ihlali niteliğinde bir kısım basın ve yayın organlarınca sorumsuz ve hoyratça iftira ve linç kampanyası yürütülmektedir."

Yapılan haberlerle ilgili Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunacaklarını bildiren Doğan, "Bu kapsam dışında kalan yalan haber niteliğindeki yayınlar için ise basın kanunun ilgili hükümleri doğrultusunda bu haberleri tekzip edeceğiz. Ayrıca bu tarihten sonrada yapılacak benzer nitelikli yayınlar hakkında da gerekli yasal yollara başvuracağız. Buna yönelik olarak yapmış olduğumuz çalışmalarımız bahse konu yayınların çokluğu ve ayrıştırılması nedeniyle sürmektedir" dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doğan, 'Müvekkiliniz tehdit alıyor mu?' yönündeki soruya, "Şu anda yok. Bazı basın yayın organları tarafından hedef haline getiriliyor" yanıtını verdi.

'Herhangi bir koruma talebi oldu mu?' sorusu üzerine Doğan, "İlerleyen günlerde değerlendireceğiz. Ama şu anda başvurumuz yok" dedi. Ergenekon iddianamesinde yer alan avukat Kemal Kerinçsiz'in müvekkili ile ilgili söylediği sözlerin hatırlatılması üzerine Doğan, "Bu bahsettiğiniz yalan haber, iftira haberden kastettiğimiz içinde bunlar da var. Biz bunlarla ilgili tekzip ve bu haberleri yapanlar hakkında gerekli başvuruda bulunacağız. Neyin doğru neyin yalan olduğu hangi değerlendirmelerin gerçekçi olduğunu o tarihlerde yapacağımız başvurularda göreceksiniz. Ama şu aşamada benim bu konuda detaylı bilgi verme şansım yok" diye konuştu.

Doğan, bir soru üzerine siyasilerin yaptığı eleştirilerle ilgili şu anda bir çalışma yapmadıklarını söyledi. Kararın içeriğine ilişkin sorulara Doğan, "Biz Osman Kaçmaz'ın avukatıyız. Kararın tarafı değiliz. Bizim kararın içeriği hakkında tartışmamız yok" cevabını verdi

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 14:46:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?