3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Hava ambulansı hayat kurtardı

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde kalp krizi geçiren Selahattin Toker, Beypazarı Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahaleden sonra 112 Ambulans Helikopteri ile Ankara'daki Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi'ne sevk edilerek ameliyata alındı.

Beypazarı'nda yaşayan Selahattin Toker (70), dün geçirdiği kalp krizinin ardından Beypazarı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan ilk müdahalesinin ardından doktorunun kararıyla hava ambulansıyla Ankara'ya sevk edilmesine karar verildi. 112 hava ambulansından helikopter istenerek saat 13.45'te Beypazarı'ndan alınan Selahattin Toker saat 14.05'te Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi'ne getirildi. Toker, birkaç dakika içerisinde hastanenin koroner yoğun bakım ünitesine alınarak durumu stabil hale getirildi. Hasta, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Semra Topçu tarafından değerlendirildikten sonra koroner anjiyografiye karar verildi. Anjiyografi sonucu kalbi besleyen damarlarında tıkanıklık görülen hastanın, balon uygulamasıyla (PTCA) tıkalı damarının biri açıldı. Yapılan girişimi, hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinden Doç. Dr. Mustafa Emir ve Uzm. Dr. Özge Korkmaz Uymaz da takip etti.

Hastanın durumunu değerlendiren Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Altuğ, "Hastamızın, başarılı geçen müdahalesi sonrasında durumu iyiye gitmektedir. Hastamızın tıkalı damarlarından birisi PTCA(balon) uygulaması ile açılmıştır. Hastamızın tıkanıklık tespit edilen diğer damar ise daha sonra stend takılarak açılacaktır. Hastanın vakit kaybedilmeden hava ambulansıyla hastanemize nakledilmesi, hastamızın tedavisi açısından son derece önemliydi. Bu yolun izlenmiş olması hastamızın tedavi
sürecinin olumlu olarak seyretmesine büyük katkı sağlamıştır" dedi.

Trafik kazası, kalp krizi gibi olaylarda boşa geçirilecek saniyelerin olmadığının altını çizen Dr. Altuğ, şöyle devam etti:
"Özellikle acil durumlarda kurtulma ihtimali olan, ancak hastaya ulaşma veya hasta nakilleri sırasında yaşanan vakit kayıpları nedeniyle kaybedilen birçok can, Sağlık Bakanlığı'nın hava ambulans sistemini kurup işletmesiyle kurtulmaya başlamıştır. Hastanemizin de böylesine pahalı bir yatırım yaparak helikopter pisti kurup işletmesinin tek nedeni de hayat kurtarmaktır. Hastane binamızı planlarken biz de vakit kayıplarını en aza indirmek için helikopter pistimizi hastane binamızın çatısına kurmayı uygun gördük. Helikopter indikten sonra açılan asansörle hastalarımız alınarak direkt olarak yoğun bakım ünitelerimize ya da ameliyathanelerimize alınabilmektedir."
Öte yandan, yapılan bu sevk hava ambulansıyla devlet hastanesinden özel hastaneye yapılan ilk sevk olma özelliği taşıyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 14:00:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?