3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Hemşireler şiddet kurbanı!

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde birer gün arayla hasta yakınlarının saldırısına uğrayan 2 hemşire yaralandı.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu hafta içi gerçekleşen olayda isimleri açıklanmayan 2 hemşire, birer gün arayla hasta yakınlarının saldırısına maruz kaldı. Sözlü olarak hakaret ve tehdit edilen hemşirelerin aldıkları yumruk darbeleri sonucu çeneleri çıktı.

Adli Tıp Kurumu'nda hemşirelerden birine basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde olmayan çenede çıkık meydana geldiği ve bu çıkığın yaşam fonksiyonlarını 1. derecede etkileyebileceği yönünde rapor verildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Sağlık-Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Kadir Sorucuoğlu, her gün Türkiye'nin çeşitli hastanelerinde buna benzer olayların yaşandığını belirterek, "Bu olayların başlıca sebebi insanların birbirine, özellikle de sağlık çalışanlarına saygılarını kaybetmeleri olmakla birlikte Sağlık Bakanlığı'nın son yıllarda hasta hakları vurgusunu çokça yaparken çalışanlarına yeterince değer vermemesidir. Tabii ki hasta hakları çok önemli bir konudur ve sağlıkta kaliteyi arttırmaktadır.Fakat bunun yanında çalışanların haklarının da hatırlanması ve hatırlatılması gerekmektedir" dedi.

Sağlık çalışanlarının köle gibi görülmemesi gerektiğini kaydeden Sorucuoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Tüm çalışanlar içinde 9 saat çalışan sağlık personelidir. En çok mesleki risk taşıyanlar da bu çalışanlardır. Her yıl pek çok sağlık çalışanı çok çeşitli hastalık kapmakta, hatta hayatlarını kaybetmektedir. Sağlık çalışanları insanların kendi ana babasına onlardan daha iyi ve şefkatli baktıkları için cezalandırılmamalıdır. Sağlık çalışanları maddi olarak da en mağdur kesimi oluşturmaktadır. Tabip dışı personelin döner sermayesi az olan kurumlarda ortalama bin TL maaşa mahkum olduğu, döner sermaye alsa bile bunun emekliliğe sayılmaması veya yasal izinlerinde kesilmesi büyük haksızlıktır. Hastanelerde güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu düşünmekteyiz. Şirket aracılığıyla çalıştırılan güvenlik elemanları yeterli yetki ve donanıma sahip değildir. Ayrıca güvenlik elemanlarının iş güvencesi olmaması bu çalışanları daha da pasif yapmaktadır. Bu kadar zorlu koşullarda çalışan fakat yüzünden tebessümü eksiltmemesi gereken sağlıkçılar bu saldırıları hak etmemektedirler."

Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlara saldırıların önünü kesecek bir yol bulması gerektiğini ifade eden Sorucoğlu, "Hasta odalarında ve tuvaletlerde acil durumlarda hemşireleri çağıracak butonlar bulunmaktadır. Bizler hemşire arkadaşların üzerlerinde taşıyabilecekleri böyle acil durumlarda gerekli yerlere haber verecek sistemlerin kurulmasını talep ediyoruz. Ayrıca hastanelerde medyaya yansımasa da azımsanmayacak kadar hırsızlık vakaları olmaktadır. Yani özetle hastanelerde birçok suçlu insan elini kolunu sallayarak gezmektedir. Bu nedenle hasta yakını ve refakatçi olarak giren insanların kapıda güvenlik sorgulamasına tabi tutulmasını ve hastanelerde bu türlü olay çıkaranların hastanelere alınmamasını istiyoruz. Çünkü gecenin 3'ünde kim olduğu belli olmayan hasta odasına tedavi için giren hemşire hanımı koruyacak kimse yoktur. Eğer tedbir alınmazsa bu tür saldırıların artacağı endişesindeyiz. Sağlık çalışanlarında 'hasta korkusu hastalığı' baş göstermiştir. Ve işlerini gönül rahatlığıyla yapamamaktadırlar" dedi.

Sağlık-Sen üyeleri, bugün saldırıya uğrayan hemşirelerin görev yaptığı Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde protesto gösterisi yapacak.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 13:32:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?