3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'Hokkabaz' davası sonuçlandı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kendisine 'hokkabaz' diyen Vatan Gazetesi'ne karşı açtığı davayı kazandı. Vatan Gazetesi, Bakan Tüzmen'e basın yoluyla hakaret ettiği gerekçesiyle 4 bin lira tazminat ödeyecek.

Vatan Gazetesi, 18 Kasım 2006 tarihinde yayınlanan 'Hangisi daha iyi hokkabaz' haberinde Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in komedyen Cem Yılmaz ile birlikte fotoğraflarını yayınlamış, 'Tüzmen çevrilen onca filme rağmen koltuğunu kaybetmiyor', 'Dosyası kabarık' şeklinde ifadelere yer verilmişti. Bunun üzerine Bakan Tüzmen, avukatı Hüseyin Çınar aracılığıyla Vatan Gazetesi'ne dava açtı.

Çınar, dava dilekçesinde hokkabaz kelimesinin başkalarını aldatan, yalan dolanla iş gören anlamında kullanıldığını, Türkiye Cumhuriyeti'nde bakan olarak görev yapan müvekkili Bakan Tüzmen'e aşağılama kastıyla hokkabaz denildiğine dikkat çekti. Hakaret kastı taşıyan beyanların ve dayanak olarak gösterilen hususların belli bir maksatla söylendiği belirtilen dilekçede şu ifadelere yer verildi:

"Bu olay ve yapılan yayın nedeniyle müvekkilim kamuoyu ve seçmenleri nezdinde çok zor duruma düşmüştür. Haberde müvekkilim usulsüz kredi vermek, görevi kötüye kullanmak, rüşvet, Paris'te kaldığı otelin faturasını yakın dostu CNR'ın patronu Ceyda Erem'e ödetmek ve arazi peşkeşi ile suçlanmış, bu beyanlar Türkiye çapında yayın yapan gazetede manşetten yer almıştır. Yapılan gerçek dışı yayınla müvekkilime çok büyük zarar verilmiştir. Dedikodu olarak söylenen hususlara itibar edilerek gerçek çarpıtılmış, yayın nedeniyle müvekkilimin şeref, haysiyet ve özel hayatı olumsuz bir şekilde etkilenmiştir. Hükümette bakan olarak yer alan müvekkilime yapılan bu saldırı ağır bir saldırıdır. Yayında yapılan iftira ve yalanlar yanında, saldırıda habere dikkat çekmek için tanınan bir sanatçıyla çekilen fotoğrafın üstüne 'Hangisi daha iyi hokkabaz' başlığı konarak saldırının etkili olması amaçlanmıştır."

Dilekçede, yapılan yayınla Bakan Tüzmen'in küçük düşürüldüğü belirtilerek, 30 bin lira manevi tazminat talep edildi. Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme, Bakan Tüzmen'e hakaret ettiği gerekçesiyle davayı kısmen kabul ederek Vatan Gazetesi'nin 4 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi. Yerel mahkemenin verdiği bu karar Yargıtay tarafından da onandı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 16:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?